Dupla kruna Alfonsa Kuarona

Izvor: B92, 03.Feb.2019, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dupla kruna" Alfonsa Kuarona

Meksički reditelj Alfonso Kuaron najbolji je reditelj po izboru Američkog udruženja reditelja (DGA), javlja Rojters.

On je sinoć na ceremoniji u Los Anđelesu nagrađen od esnafskog udruženja za svoj poluautobigrafski crno-beli film "Roma" o sluškinji u jednoj porodici u Meksiko Sitiju 1970-ih godina, čime je potvrdio svoj status glavnog kandidata za novog Oskara.

"Roma", koja je već dobila najveće pohvale kritičara, ima 10 nominacija za Oskara, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za najbolji film i za režiju.

Nagrada DGA jedan je od najboljih indikatora za pobednika u trci za Oskara, samo sedam puta od 1948. dobitnici nagrade esnafskog udruženja nisu dobili tu prestižnu nagradu Američkog instituta za film. Kuaron je Oskara dobio 2013. za "Gravitaciju".

DGA je nagrade za najbolje TV režije dodelila Adamu Mekeju za porodičnu dramsku seriju "Sučešion", Bilu Hejderu za komičnu seriju "Barry" i Benu Stileru za miniseriju "Escape at Dannemora."

Nagrada Goja

Film "Roma" osvojio je i špansku filmsku nagradu Goja za najbolje latinomeričko ostvarenje, na ceremoniji dodele održanoj sinoć u Sevilji na jugu Španije.

Ostvarenje snimljeno kao crno-beli film, do sada je osvojio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji (Mostra) i četiri Zlatna globusa.

Nagradu Goja za najbolji film dobilo je ostvarenje "Šampioni" (Kampeones) reditelja Havijera Fesera.

Goju za najbolju režiju je dobio Rodrigo Sorogojen za film "Kraljevstvo" (El Reino), najbolji glumac je Antonio de la Tore, a glumica Suzi Sančes.

Nagrada španske Akademije filmske umetnosti i nauka sastoji se od male biste velikog španskog slikara Fransiska Goje. Nagrada je prvi put dodeljena 1987. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Američko udruženje reditelja: Kuaron najbolji reditelj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2019, 09:36

Meksički reditelj Alfonso Kuaron najbolji je reditelj po izboru Američkog udruženja reditelja (DGA), javlja Rojters...On je na ceremoniji u Los Anđelesu nagrađen od esnafskog udruženja za svoj poluautobigrafski crno-beli film "Roma" o sluškinji u jednoj porodici u Meksiko Sitiju 1970-ih godina,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.