Duo Vasil Hadžimanov-Matija Dedić i Wolfgang Puschnig Fulsome X na Pančevačkom džez festivalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 13:05

Duo Vasil Hadžimanov-Matija Dedić i Wolfgang Puschnig "Fulsome X" na Pančevačkom džez festivalu

Dvadeset treće izdanje Pančevačkog džez festivala ove godine će se održati uživo od 5. do 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Publika će moći besplatnoda gleda koncerte šest internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Hrvatske, Austrije Italije i Izraela. Ulaz na sve nastupe biće besplatan, uz prethodno preuzimanje karata.

Druge festivalske večeri, 6. novembra u 19 časova, nastupiće duo renomiranih džez pijanista sa ovih prostora – Vasil Hadžimanov >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Srbije i Matija Dedić iz Hrvatske. Njih dvojica su nastupili prvi put zajedno na Liburnia Jazz Festivalu pre četiri godine – uz pratnju ritam sekcije, a potom i na koncertima sa Gabi Novak i Biserom Veletanlić, gde su se našli u instrumentalnom fokusu. Na mestu prvog susreta u Opatiji, prošle su godine ponovo zasvirali zajedno kao duo, a sada će u ovom formatu prvi put nastupiti pred publikom u Srbiji, na Pančevačkom džez festivalu.

"Fokusiraćemo se na naš autorski rad – i Matija i ja imamo dovoljno materijala za jedan takav nastup. Sviraćemo numere iz našeg čitavog opusa, otkad se bavimo muzikom", kaže Hadžimanov, najavljući jedan od koncerata kakve domaća publika nije često u prilici da vidi.

U nastavku večeri, u 20:30h će nastupiti internacionalni sastav austrijskog saksofoniste Wolfganga Puschniga "Fulsome X" . Još kao mladić ovaj saksofonista je bio jedan od suosnivača čuvenog Vienna Jazz Orchestra, koji će i danas ostati upamćen kao jedan od najkreativnijih sastava u istoriji evropskog džeza. Pored muzičara sa matične scene, saradnici su mu bili i američki velikani Linda Sharrock i Jamaaladeen Tacuma, a svirao je i u postavama legendarne Carle Bley . Od osamdesetih paralelno gradi i bendlidersku karijeru.

Projekat Fulsome X posvećen je filadelfijskom gitaristi Ricku Iannaconeu i zasniva se na izvođenju njegovih neobjavljenih kompozicija. Ovaj autor je stvarao u duhu "harmolodije" koju je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih razvio fri-džez pionir Ornette Coleman , neobičnim spajanjem slobodnog džeza i fanka.

Pančevački džez festival održavaseu organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Izraela u Beogradu i Dunav osiguranja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.