Izvor: Blic, 16.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugo putovanje jednog apatrida

Dugo putovanje jednog apatrida

Osam godina nakon objavljivanja šest dela (edicija 'Apatridi', B92) Bore Ćosića, najnovije delo ovog autora, 'Put na Aljasku' ('Prosveta'), konačno je pred srpskim čitaocima.

Reč je o putopisno-filozofskoj prozi nastaloj na relaciji Ljubljana-Zagreb-Sarajevo-Beograd. Inače, na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavljena je i knjiga Predraga Brebanovića, 'Podrumi marcipana', (Fabrika knjiga), prvo sistematsko proučavanje književnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dela Bore Ćosića kod nas.

Čitajući odlomke iz knjige, Milena Dravić je podsetila ne samo da je sa komadom Bore Ćosića 'Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji' ona sama zakoračila u pozorišni život, već i da je istoimeni film (u kom je takođe igrala) zabranjen posle samo dva prikazivanja, i jedan je od retkih koji se još uvek nalazi u bunkeru. Sam autor je na promociji odabrao da pročita nekoliko pesama iz poslednjeg perioda, koje kod nas nisu objavljene.

Bora Ćosić je rođen 1932. godine u Zagrebu, a skoro pedeset godina je proveo u Beogradu kao jedan od istaknutih pripadnika literarne, pozorišne i filmske avangarde. Beograd napušta početkom rata i odlazi najpre u Rovinj, a nakon toga u Berlin. Poslednjih godina objavljuje knjige u Hrvatskoj, za izdavače 'Feral' i 'Meandar', od kojih je potonji odskora dostupan i kod nas.

T.S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.