Dubrovačke letnje igre: Šerbedžija, Pogorelić, Elementarne čestice...

Izvor: Blic, 02.Feb.2015, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dubrovačke letnje igre: Šerbedžija, Pogorelić, "Elementarne čestice"...

Dve sezone dramskog programa Igara koncipirane su pod naslovom "Žena, rat, ljubav", a ovogodišnji dramski program, prigodno u godini koja je proglašena godinom francuske kulture u Hrvatskoj, nosi podnaslov "Frančezi prohode" - rečeno je danas na konferenciji za novinare u Dubrovniku prilikom pretstavljanja programa ovogodišnjih 66. Dubrovačkih letnjih igara.

Festival se održava od 10. jula do 25. avgusta a o programu su govorili čelnik manifestacije Mladen Tarbuk i njegovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pomoćnici za dramski i muzički program Mani Gotovac i Mladen Janjanin.

Mani Gotovac je predstavila program kako za ovu, tako i za iduću godinu, koliko i traje njen mandat. Naslovi koji bi trebali biti predstavljeni 2016. godine su Šekspirov "Hamlet", "Ilijada" Aleksandra Barika kao i repriza Držićevog "Dunda Maroja" u režiji Krešimira Dolenčića.

Premijerni dramski program 66. sezone Dubrovačkih letnjih igara otvoriće "Elementarne čestice ili Božje" po nagrađivanom romanu kontroverznog i ujedno najpoznatijeg i najpopularnijeg francuskog pisca danas Mišela Ulebeka, a u režiji Ivice Buljana koji predstavu smešta na plažu u Kuparima.

Drugi dramski naslov je "Allons enfants prema Dubrovačkoj trilogiji" Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca. Biće izvedena sva tri dela i to u Kneževom dvoru i ispred crkve sv. Vlaha.

Vojnovićev "Ekvinocijo" u režiji Joška Juvančića i ove godine je na programu, treću godinu od obnove, kao i prošlogodišnja hit predstava "Romeo i Julija" u režiji Jagoša Markovića.

Na programu je ponovno i Barikov "Okean more" na kupalištu Šulić. Uspešan projekat "Pisci na Igrama" autorke Mani Gotovac, nastavlja se i ove godine, a uključivaće scensko izvođenje romana "Ledeni mesec" u režiji Paola Tišljarića i uz gostovanje samog autora, francuskog filozofa Paskala Bruknera koji će održati i svoje književno veče.

Hrvatski esejista i nagrađivani pesnik Dražen Katunarić još je jedno književno ime s kojim će se upoznati festivalska publika. U sklopu projekta, svoje autorsko veče imaće i Rade Šerbedžija sa gostom, jednim od najvećih gitarista ovog dela Evrope Miroslavom Tadićem, a svoju noć na Lovrjencu počeće Hamletovim monologom Biti ili ne biti.

Neobarokni balet "Opasne veze" premijerno izveden prošle godine na Boškovićevoj poljani u koreografiji i režijii Valentine Turcu i Lea Mujića, ostvaren u koprodukciji Dubrovačkih letnjih igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana, i ove je godine na repertoaru, a ljubitelje baleta očekuje i gostovanje Slovenskog narodnog gledališča Maribor sa baletom "Stabat mater".

Muzički program 66. Igara obeležiće nekoliko istaknutih svjetskih imena poput maestra Ive Pogorelića koji će u atriju Kneževog dvora nastupiti sa "Komornim studijom Zagrebačke filharmonije pod dirigentskom palicom Zoltana Kocsisa, trenutno šefa dirigenta Budimpeštanske filharmonije.

Dirigentska legenda, Uroš Lajovic dirigovaće će Slovenskom filharmonijom ispred crkve sv. Vlaha, a mladi Rus, koji je sa 16 godina osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Čajkovski, Aleksander Kutuzov prirediće klavirski recital dok će pijanista Itamar Golan nastupiti s violinistom Gajom Braunsteinom, donedavnim koncert majstorom Berlinske filharmonije....

Nastupiće i slavni Klavirski trio "Arensky" iz Sankt Peterburga kao i Slovenski oktet te Dubrovački simfonijski orkestar uz pijanistkinju Dubravku Tomšič.

U sklopu popratnog programa publiku očekuje zanimljiv filmski program u letnjim bioskopima "Jadran" i "Slavica", zanimljive izložbe i drugo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.