Država u ulozi mecene posle 13 godina

Izvor: B92, 09.Sep.2014, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država u ulozi mecene posle 13 godina

Marina Abramović, sa blizu deset miliona dinara i Mrđan Bajić, sa ukupno 7.273.834 za nekoliko dela, neka završena, a neka u produkciji, dve su najskuplje akvizicije otkupa umetničkih dela.

Krajem avgusta okončani konkurs za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelne umetnosti nastalih u proteklih pet godina – poznatiji kao otkup – prvi je koji je Ministarstvo kulture organizovalo nakon 13 godina. Poslednji put država je bila u ulozi mecene 2001. godine, dok je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grad bio ažurniji, pa se tim poslom poslednji put bavio pre četiri godine, piše Politika.

Jasno je da je ovakav vid podrške umetnosti, umetnicima i institucijama značajan i da je dočekan sa zadovoljstvom. Kako su istakli u ministarstvu potez koji su napravili ima nekoliko ciljeva – podršku produkciji savremenih umetnika i kulturi kao zamajcu za razvoj društva, širenje vizuelne kulture, ali i doprinos razvoju tržišta dela savremene umetnosti i formiranju politike njihovih cena. Osim galerijama i muzejima novac je dodeljen i klinikama, fakultetima, školama i udruženjima zarad dela koja će se nalaziti u njihovim prostorijama.

Ni izdvojena suma nije zanemarljiva, posebno u okolnostima finansijske krize. Ukupan iznos raspoloživih sredstava bio je 98.000.000 dinara. Komisija u sastavu: dr Jerko Denegri, dr Jasmina Čubrilo, Ljiljana Tadić, Maida Gruden i Anica Tucakov, svojom odlukom rasporedila je sredstva u iznosu od 71.801.480,91 dinara. Kako su objasnili, pored novih akvizicija dela za kolekcije ustanova, koje su za time vapile godinama, konkurs podržava i nastajanje novih umetničkih dela u javnom prostoru.

Apsolutni rekorder po novcu koji je izdvojen jeste Muzej savremene umetnosti Vojvodine – ukupno 18.501.649 dinara, od čega je 9.996.000 opredeljeno za jedan rad – šezdesetominutni, crno-beli video „Ispovest” Marine Abramović. Među autorima čiji su radovi odabrani za ovu instituciju nalaze se Milica Tomić, Mrđan Bajić, Uroš Đurić, Vahida Ramujkić, Dragoljub Raša Todosijević, Milica Milićević i Milan Bosnić, Miloš Tomić (skorašnji predstavnik Srbije na Bijenalu u Veneciji).

Na drugom mestu je Umetnička galerija „Nadežda Petrović” iz Čačka sa 7.568.080 dinara, od čega je samo za produkciju skulpture „Zvezde i anđeli” Mrđana Bajića i umetničku naknadu traženo 1.742.000 dinara. U izboru su se našla i dela Miška Pavlovića, Anice Vučetić, Zdravka Joksimovića, Žolta Kovača, Marije Dragojlović, grupe „Škart”, Vladimira Perića Talenta (takođe skorašnji predstavnik Srbije u Veneciji).

– Mi smo želeli da popunimo zbirke radovima umetnika koji su sa svojim delima učestvovali na Memorijalu „Nadežde Petrović” ili samostalno izlagali u Čačku, a čije radove do sada nismo posedovali. Istini za volju, i nas je, pozitivno iznenadila visina odobrenih sredstava. Negde smo dobili manje novca nego što su slikari tražili, u dva slučaja čak i nešto više, a sad predstoji posao oko sprovođenja otkupa. Moguće je, ali ne znam da li i očekivano, da neki slikari ne prihvate ponude, nezadovoljni visinom iznosa – kaže Mirjana Racković, kustos ove galerije.

Za dela koja je predložio Kulturni centar Beograda dato je 4.871.160 dinara, a reč je o kolekciji „Oktobarski salon” koju će, između ostalog, činiti radovi Dušice Dražić, Ane Adamović, Aleksandra Jestrovića, Dejana Kaluđerovića, grupa „Kiosk” i „Škart”, Nataše Kokić, Milete Prodanovića, Raše Todosijevića.

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu 4.361.566 dinara utrošiće za kupovinu dela Dušana Otaševića, Milete Prodanovića, Marije Dragojlović, Perice Donkova, Žolta Kovača, Katarine Đorđević...

Muzej grada Beograda 3.444.297,73 dinara daće za instalacije, slike, skulpture, između ostalih Mrđana Bajića, Milice Tomić, Nikole Žigona, Milutina Dragojlovića, Koste Bunuševca.

Centar za kulturu Svilajnac odabrao je rad Vlaste Mikića „Sateni”, Šabačka biblioteka, između ostalih, delo „Gradsko ogledalo” Branislava Nikolića (donirao je svojevremeno rad za jednu od nagrada koje dodeljuje list „Politika”), a Muzej Majdanpek „Sofru” Selmana Trtovca. Kulturni centar Požega odlučio se i za sliku „Strast po Andreju” Ljiljane Šunjevarić Arbajter.

Marina Abramović i Mrđan Bajić ujedno su i dve najskuplje akvizicije ovog otkupa. Abramovićeva sa, već pomenutih, blizu deset miliona dinara za jedan rad i Bajić sa ukupno 7.273.834 dinara za nekoliko dela (neka završena, a neka u produkciji).

Komisija koja je odlučivala o dodeli sredstava bila je iznenađena činjenicom da se Narodni muzej iz Kragujevca nije uopšte javio na konkurs. Politika je pokušavala da stupi u kontakt sa Aleksandrom Stamenkovićem, direktorom, ili nekim iz muzeja, ali se na nekoliko brojeva telefona danima niko nije javljao.

Kako im je rečeno u većini institucija, oni ne kriju zadovoljstvo, ali imaju i dozu bojazni – važno je da se ono što je na papiru napisano uskoro u realnosti obistini i da ministarstvo uplati opredeljeni novac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.