Druga knjiga drama Dušana Kovačevića pod nazivom Balkanski špijun

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2019, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga knjiga drama Dušana Kovačevića pod nazivom "Balkanski špijun"

Drame se pišu da bi ih igrali glumci a ne da se čitaju kod kuće, osim ako autor nije Šekspir a u srpskoj sredini Dušan Kovačević, i zato se "Laguna" poduhvatila zadatka da objavi serijal njegovih izabranih dela i sada je upravo objavila drugu knjigu naslovljenu "Balkanski špijun".

Akademik Kovačević (1948) proslavio je srpsku komediografiju stvarajući dela koja svedoče o duhu našeg vremena. Druga knjiga, pored naslovne, sadrži i drame "Proleće u januaru", "Limunacija" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i "Zvezdana prašina".

Za stvaralaštvo Dušana Kovačevića karakteristično je njegovo prepoznavanje i karikiranje mana, navika i predrasuda. Njegove drame su igrane u preko 80 stranih pozorišta, a "Balkanski špijun" je i jedno od najpoznatijih ostvarenja srpske kinematografije.

Pesnik, ali i dramski pisac, akademik Ljuba Simovcić, ocenio je na današnjoj promociji da je "Kovačević stvorio delo velikog obima i visoke vrednosti", dok je internacionalno poznati slikar i takođe akademik Vladimir Veličković izjavio da su "dramski tekstovi Dušana Kovačevića literatura u najboljem smislu te reči".

Prema rečima pisca i umetničkog fotografa koji decenija živi u Parizu Petra Grujičića od "Proleća u januaru" (1977), a zatim i "Balkanskog špijuna" (1983), u Kovačevićevom opusu počeće da se profiliše i jedna osobita tipologija dramskih karaktera: pasivnih i aktivnih dramskih protagonista.

"Dok su jedni u svom manje-više izolovanom svetu slepi i naivni za opasnosti koje im neprestano prete, kod drugih se podozriva okupiranost najbližom okolinom pretvara u paranoičnu opsesiju, pa se u tom smislu o jednom broju Kovačevićevih komedija može govoriti i kao komadima o rascepljenom identitetu, gde protagonista i antagonista, paradoksalno osuđeni jedan na drugoga, zapravo predstavljaju suprotne polove, lice i naličje jednog istog identiteta", rekao je Grujičić.

"'Limunacija' nije Sremčeva priča o učitelju, narodnom tribunu koji dolazi u zabito srpsko selo prepun fraza evropske socijaldemokratije i radikalske agitacije 19. veka, već Kovačevićeva slika o srpskim naravima i običajima koji se prostiru do našeg vremena", ocena je režisera Nebojše Bradića.

Inače, Kovačeviće nije samo najznačajniji savremeni srpski dramski pisac, već i romansijer, scenarista, pozorišni i filmski reditelj, kao i direktor "Zvezdara teatra" od 1988. godine u Beogradu.

Po njegovom scenariju snimljeni su filmovi "Beštije" (1976, režija Živko Nikolić), "Poseban tretman" (1978, režija Gorna Paskaljević), "Ko to tamo peva" (1980, režija Slobodan Šijan), "Maratonci trče počasni krug" (1981, režija Slobodan Šijan), "Balkanski špijun" (1984, režija Dušan Kovačević i Božidar Nikolić), "Sabirni centar" (1990, režija Goran Marković), "Urnebesna tragedija" (1995, režija G. Marković), "Podzemlje – Underground" (1995, režija Emir Kusturica), "Profesionalac" (2003, režija Dušan Kovačević) i "Sveti Georgije ubiva aždahu" (2009, režija Srđan Dragojević).

Napisao je romane "Bila jednom jedna zemlja" (1995), po kojem je snimljen film "Podzemlje – Underground", i "Meda peva bluz" (2004).

Samo u beogradskim profesionalnim pozorištima odigrano je preko 3.000 predstava koje je gledalo preko dva miliona gledalaca.

Njegove drame igrane su u preko 130 inostranih pozorišta i prevođene na nemački, engleski, francuski, talijanski, ruski, češki, slovački, grčki, poljski, makedonski, švedski, finski, mađarski, rumunski, bugarski, kineski, turski, katalonski, španski, galisijski, portugalski, persijski i hebrejski jezik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.