Izvor: Blic, 15.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drama alpinista u Andima

Drama alpinista u Andima

U Junu 1985. britanski alpinisti Džo Simpson (21) i Sajmon Jejts (23) prvi u istoriji su pokušali da preko zapadnog nagiba od skoro 90 stepeni, osvoje 6408 metara visok vrh planine Siula Grande u peruanskim Andima.

Bili su mladi, sposobni i vešti penjaci. Na silasku se dogodila nesreca. Simpson je pao i polomio nogu na cak tri mesta. Bez nade da ce se pojaviti spasioci, odlucili su da pokušaju da se spuste. Spuštanje je bilo bolno i potencijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smrtonosno za obojicu. Jejtsov pokušaj da spusti Simpsona niz liticu pod uglom od 90 stepeni, nije uspeo. Ispred njih je bio ambis prekriven tankim slojem snega. Simpson je visio nad liticom i polako vukao Jejtsa. Ubeden da obojica klize u sigurnu smrt, Jejts je doneo najtežu odluku u svom životu i presekao uže. Nevidenim cudom Simpson je preživeo i puzeći nizbrdo stigao do baznog logora.

Ovo je neverovatna, istinita prica o coveku koji je suocen sa smrcu preživeo nemoguce.

Uloge:Brendan Mekej, Nikolas Aron. Film 'Dodir praznine' (Touching The Void), čija je premijera večeras u bioskopu Odeon, traje 106 minuta.

Reditelj Kevin Mekdonald je (2000.) osvojio Oskara i Emi za najbolji dokumentarni film 'One Day in September. Dobitnik je i nagrade za najboljeg mladog reditelja koje dodeljuje britansko udruženje nezavisnog filma. Godine 2001. uz odobrenje Mika Džegera snimio je film o njemu, 'Being Mick'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.