Drama „Ptiče” u Beogradu

Izvor: Politika, 02.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drama „Ptiče” u Beogradu

Komad Stafana Valdemara Holma posle lepog uspeha u Stokholmu, premijerno na sceni „Raša Plaović” u režiji Anje Suše

Drama „Ptiče ili pravda za Zigfrida” , u režiji Anje Suše, biće premijerno izvedena u subotu u 20.30 časova na sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu. Autor komada„Ptiče” je Stafan Valdemar Holm, direktor i reditelj Kraljevskog dramskog pozorišta „Dramaten” iz Stokholma, a ovu dramu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << napisao inspirisan Vagnerovom sagom o Nibelunškom prstenu i slučajem kidnapovane austrijske devojčice Nataše Kampuš, koja je osam godina provela u jednom podrumu. Tekst je prevela i dramatizovala Vesna Stanišić, scenograf je Igor Vasiljev, kostimograf Maja Mirković, a kompozitor Vladimir Pejković. Drama „Ptiče” je priča o šokantnom sudaru nekoliko nespojivih kultura, bavi se sudbinom zatočenog dečaka Zigfrida, a premijerno je izvedena pre godinu dana u „Dramatenu”.

– U pitanju je komad koji se može svrstati u takozvane bele tekstove koji pružaju mogućnost različitih čitanja – kaže rediteljka Anja Suša. – Za razliku od izvanredne postavke ovog komada u Stokholmu, koji je bio postavljen više u tradiciji drame apsurda, mi smo komad „Ptiče” preveli na jezik našeg društva i žanrovski odredili kao grotesknu melodramu. Priča prati odnos roditelja i dece, njihove dileme, nedoumice, nesporazume, što je danas globalni problem. U našoj postavci akcenat je na fenomenu ponovnog buđenja fašizma u liberalno-kapitalističkim društvima, u kakvo se polako pretvara i naše društvo.

Veliki deo posla uradila je i Vesna Stanišić koja posle 17 godina radi u nekom beogradskom pozorištu, uopšte. Vedra i raspoložena za razgovor naglašava da je komad dobila još u rukopisu.

– Prilikom prvog čitanja tekst „Ptiče” doživela sam kao verbalni, drastični, brutalni humor. Ta jeza, to osećanje užasa koji osetiš na kraju drame bio je razlog što sam ga ponudila Anji Suši, jer sam osetila da ona ima senzibilitet za ovakve komade – objašnjava Vesna Stanišić.

Vagnerov patuljak Mime, tumači ga Feđa Stojanović, odavno je napustio Diznijevu šumu, došao je u grad i ispred samoposluge kidnapovao je malog Zigfrida, koga tumači Branislav Trifunović.

– Igram dečaka koji je osamnaest godina proveo u podrumu, zarobio ga je otac koji ga vaspitava da vrati dug nekim ljudima koji su mu naneli zlo. Drama „Ptiče” obuhvata mnoga socijalna i društvena pitanja – kaže Branislav Trifunović.

Milena Đorđević tumači Grizlija, a dramu „Ptiče” doživela je kao kritiku društva koja postavlja konkretno pitanje: „Kako i zašto se desilo da se formiraju mladi ljudi koji su sinonim za agresiju?” Ona podseća na nedostatak vremena za ljude i ljubav. Četvrtog člana glumačke ekipe, socijalnu radnicu, tumači Sena Đorović. Premijerom predstave „Ptiče” Narodno pozorište u Beogradu nastavlja saradnju koju iz sezone u sezonu neguje sa pozorištem „Dramaten” iz Stokholma.

B. Trebješanin

[objavljeno: 03/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na krilima nasilja

Izvor: Večernje novosti, 02.Dec.2008

Da li će njegovo "Ptiče" često "sletati" na drvo prijateljstva koje je nedavno posadio ispred Narodnog pozorišta - videćemo već u subotu, 6. decembra, na sceni "Raša Plaović" (u režiji Anje Suše) kada je na repertoaru kuće istoimena drama Stafana Valdemara Holma

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.