Donatorski koncert za pomoć mladim talentima

Izvor: RTS, 28.Maj.2018, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donatorski koncert za pomoć mladim talentima

Kako izgleda kada se ujedine mladi talenti, iskusni virtuozi, klasična muzika i filantropija? Na sinoćnjem koncertu u Kolarčevoj zadužbini to su pokazali učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije koje od 2012. finansijski pomaže Fondacija "Dobar glas". Ova škola postoji više od 45 godina, a poslednjih šest Fondacija "Dobar glas", koju čine istaknuti privrednici, ali i javne ličnosti, finansijski pomaže mladim umetnicima kako bi se usavršili. Svoje umeće pokazali su na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gala koncertu na Kolarcu, na zajedničkom nastupu aktuelnih i budućih muzičkih zvezda, koji je takođe bio donatorskog karaktera.
Do sredstava Fondacija dolazi donatorskim koncertima, članstvom u Fondaciji i donacijama. Iako podržavaju mlade umetnike, u poslednje vreme su to najviše mladi muzičari i prvanstveno Škola za muzičke talente u Ćupriji.

"Učestvovali smo u organizaciji 40 godina njihove škole, organizovali turneju po Monaku gde su svirali pred princom Albertom itd. Uskoro sleduje jedna mala mini turneja njihovog kvarteta u Vašingtonu", navodi profesor na FMU Miloš Pavlović koji je jedan osnivača Fondacije "Dobar glas".
Škola u Ćupriji, u kojoj deca uče i stanuju, osnovana je pre 45 godina po ugledu na britansku Jehudi Menjuhin. Slična škola postoji još i u Moskvi. Škola je nekada bila jedina te vrste u Jugoslaviji.
Direktorka škole Danijela Jović navodi da su presrećni što postoji takva Fondacija jer se od muzike ne može živeti.
"Zaista je dragoceno da ono što ne možemo od Ministarstva da dobijemo, jer oni pokrivaju naše redovne da troškove, a to su pre svega turneje po inostranstvu, učešće na takmičenjima po inostranstvu, dobijemo od Fondacije 'Dobar glas'. Imamo decu iz više od 30 gradova. Međutim, imamo jednu učenicu iz Hrvatske, a sada nam se za prijemni ispit najavio dečačić iz Bosne", ističe Jovićeva.
Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini nastupio je koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra, violinsta Roman Simović, violončelista Dragan Đorđević i pijanistkinja Ivana Damjanov. Najveći aplauz ipak su pobrojali mladi umetnici, učenici škole za muzičke talente u Ćupriji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.