Domaći dramski autori

Izvor: Politika, 03.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaći dramski autori

POZORIŠTE
Reditelj Kokan Mladenović, novoimenovani direktor ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljuje novi komad Milene Marković "Nečista krv", rađen po motivima Bore Stankovića i praizvedbu najnovijeg dramskog teksta Maje Pelević "Možda smo mi Miki Maus" koji je pobedio na konkursu Sterijinog pozorja. U Narodnom pozorištu režiraće Slobodan Unkovski, Egon Savin, Nikita Milivojević...

Pozorište na Terazijama navaljuje premijeru predstave "Drum". Reč je o Felinijevoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "La stradi" koja će biti igrana kao muzička melodrama. Očekuje se i početak proba domaćeg mjuzikla "Maratonci trče počasni krug" Dušana Kovačevića, u režiji Kokana Mladenovića.

U Ateljeu 212 ističu prvu saradnju sa dramskom autorkom Milenom Marković čiji će komad "Šuma peva šuma blista" raditi slovenački reditelj Tomi Janežič, ali i novi rediteljski rukopis Dejana Mijača koji će postaviti delo "Nevinost" nemačke autorke Dee Loer.

Velike planove ima i Beogradsko dramsko pozorište. Pored negovanja saradnje sa kolegama iz regiona, insistiraće na radu sa mladim umetnicima, a između brojnih naslova koje će postaviti izdvajaju komad Gorana Markovića "Male tajne"...

Novu 2008. godinu Jugoslovensko dramsko pozorište će započeti premijerama klasika savremene evropske drame Sare Kejn i Žan-Lik Lagarsa. Predstavu "Fedrina ljubav" režira Iva Milošević, a Fedru igra Mirjana Karanović. U Lagarsovom komadu "Pravila lepog ponašanja u modernom društvu" Damu će igrati Đurđija Cvetić, a rediteljka je Anđelka Nikolić. Naravno, centralni događaj je obeležavanje šest decenija postojanja.

U zemunskom "Madlenijanumu" izdvajaju premijeru vodvilja "Dama iz Maksima" Ž. Fejdoa, u režiji Slavenka Saletovića, kao i treću dramu u ciklusu "Veliki slikari", a to je "Mikelanđelo Buonaroti" Miroslava Krleže.

U Zvezdara teatru očekuju početak rekonstrukcije matične scene, od čega zavise njihovi ovogodišnji planovi. Ipak, u najskorije vreme najavljuju premijeru drame Edvarda Olbija "Koza ili ko je Silvija" u režiji Žanka Tomića, sa Milanom Gutovićem u glavnoj ulozi. Očekuje se i drugi deo, odnosno nastavak popularne predstave "Smešna strana muzike" Dragana Jovanovića. Početkom jeseni na svojoj sceni planiraju da izvedu novi komad Dušana Kovačevića, kao i predstavu rađenu prema poeziji Ljubomira Simovića, za koju će dramatizaciju uraditi Dušan Kovačević i autor.

I Malo pozorište "Duško Radović" očekuje konačan početak rekonstrukcije i privremeno preseljenje u Novi Beograd, u prostorije bioskopa "Jugoslavija". Očekuju i premijeru predstave "Poslednji čas" Nikole Zavišića, u režiji Elizabete Zemljić, inscenacije "Dnevnika Ane Frank" kao i Čehovljeve "Stepe". U pozorištu "Boško Buha" negovaće ciklus domaće urbane komedije, a tu je i premijera predstave "Plava ptica" u režiji Nikite Milivojevića.

Pozorištance "Puž" za najmlađu publiku će raditi ostvarenja "Besna glista" mlade autorke Mile Mašović u režiji Saše Latinovića i "Pipi kratku čarapu" u režiji Slobodanke Cace Aleksić, a popularni "Pinokio" predstavu "Pinokio" u režiji Živomira Jokovića, a "Čarobno kresivo" Branka Dimitrijevića postaviće Nađa Janjetović.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.