Domaće serije: Glumci snimaju ono što žele ili što moraju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2021, 11:18

Domaće serije: Glumci snimaju ono što žele ili što moraju

Gotovo svaki dan u Srbiji počinje snimanje neke nove igrane TV serije, i taj trend se očigledno ne zaustavlja ni u doba Kovida-19, a glumac sa karijerom u Holivudu - Džek Dimič i filmski reditelj Stefan Arsenijević, specijalno za Tanjug ističu da je cela ta bogata hiper produkcija pozitivna stvar koja se dešava u kulturi jedne zemlje.

"Pozdravljam što ima mnogo posla za moje kolege ovde, jer uz dužno poštovanje glumcima tamo u Americi, mislim da je teže ovde u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opstati i živeti od glume, upravo zbog budžeta koji su ipak na drugom nivou ovde nego u Americi", smatra dramski umetnik Željko Dimić, u SAD poznat kao Džek Dimič.

Glumac je trenutno u Srbiji angažovan na snimanju druge sezone kriminalističke TV serije “Klan”, prema scenariju i režiji Bobana Skerlića.

U velikom naletu produkcije srpskog igranog programa, koji je najobimniji u čitavom regionu, skoro kao HBO, Amazon, Netfliks, Dimić je stigao da barem gostuje u raznim domaćim serijama -"Vojna akademija", "Državni službenik", "Urgentni centar", "12 reči".

Takođe, igrao je u regionalnom serijalu - sitkomu "Konak kod Hilmije", kao i američkoj seriji "Predstraža" ("The Outpost"), čije su druga i treća sezona snimane na teritoriji Srbije, uz dosta domaćih glumaca.

“Srpskim glumcima je sada izbor da li će da rade ono što odaberu ili ono što moraju. Iskreno, ja imam tu privilegiju da tamo u SAD mogu sebi da dam oduška da ne moram stalno da radim”, objasnio je Dimič, koji dve decenije živi u Americi gde je često prisutan u velikim hit serijama: "Mesto zločina" (CSI), "Blue Bloods", "The Blacklist", "Elementary", "Burn Notice", "Chuck", "Castle", "Sleeper Cell", "Hawaii Five-O", „Red i zakon: Odred za specijalne žrtve“, "Undercovers".

Iako živi u Njujorku, Dimić uspeva da snima i domaće i američke serije kao da su dva kontinenta jedan drugom iza ćoška.

"Imam sreću da živim u Njujorku koji je preko Atlantika, a u Srbiji je sjajna avio kompanija koja može da me prebaci u roku od osam sati sa jednog na drugo mesto, jer imamo taj direktan let. Tako da sam poslednjih pet godina intenzivnije prisutan u srpskim projektima“, otkrio je sve traženiji glumac u regionu, kao i SAD-u.

„To je svakako moj posao, naučen sam u "Li Strasberg" institutu da nemam nikakve barijere, posebno ne geografske. Glumac ide za poslom, i ako sebe vidim u nekoj ponuđenoj ulozi, ako mi se dopada scenario, način rada, svakako ću da se odazovem tom pozivu. Posebno mi je zadovoljstvo kada se radi o zemlji koju sam davno ostavio i otišao u svet", priznao je umetnik, a onda se vratio na temu produkcije serija u Srbiji.

“Veoma mi je drago što se toliko radi u Srbiji, posebno što su stranci to prepoznali, moji Amerikanci, kako ih ja zovem. Sve češće dolaze u Beograd i ulažu ovde. Da ne zaboravimo, nije samo Beograd taj koji uspeva da profitira. Imamo industriju koja je pored naše filmske takođe važna”, naglasio je glumac sa karijerom u svetskim okvirima, aludirajući na snažan razvoj turizma Srbije zahvaljujući prihodima inostranih gostiju i saradnika.

“Ti ljudi, stranci dolaze, troše neki novac, ulažu, što sve ide u korist ne samo mojih kolega, već i zemlje u kojoj žive”, zaključio je za Tanjug - Džek Dimič.

Istaknuti filmski režiser Stefan Arsenijević smatra da je cela ta pojava serija nešto veoma fantastično što se desilo u Srbiji, a pritom ne misli samo zbog cele “eksplozije” koja se i dalje odigrava, već je pozitivno i nadahnuto na kreativnom planu.

“Takođe je sjajno i ono što se dešava u svetu sa serijama na nivou narativa, koji je veoma dug i služi za razvijanje kompleksnih likova koji onda mogu da se prate kroz duži niz godina, što je jako uzbudljiva ideja”, smatra Arsenijević, poznat po filmovima “Ljubav i drugi zločini”, “(A)Torzija”, “Mala jutarnja priča”, omnibusu "Izgubljeno-nađeno", a do sada nije realizovao TV serije.

“Naravno, i ja razmišljam ka tom polju režiranja serija. Uživanje u stvaranju umetnosti je nagrada sama po sebi. Ako postoji mogućnost da sa istom ekipom saradnika i glumaca sa kojom radim filmove, realizujem projekat na neki duži vremenski period, kroz proces rada kao što su serije, naravno da bih prihvatio”, podvukao je nagrađivani reditelj.

Sada, kako kaže, ima barem dve ideje u glavi koje bi bile zanimljive za serije, a ne bi radio bilo šta na malom ekranu, već ono što ga ponese, zaintrigira.

“Nisam do sada imao ponude da radim serije, mada ja nikada i ne čekam ponude, smislim projekte, pa nudim. Istina, ponude su se dešavale za filmove. Kad budem spreman, ja ću da potražim način da snimam serije”, zaključio je ovu temu reditelj, čiji će najnoviji film “Strahinja Banović” do kraja avgusta imati svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Karlovim Varima (Češka republika).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.