Dokumentarni film Prilepski kontrasti u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2019, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarni film "Prilepski kontrasti" u Novom Sadu

U ponedeljak, 17. juna 2019. godine u 19.00 časova u Kulturnoj stanici "Eđšeg", ul. Antona Čehova 4, u Novom Sadu biće prikazan dokumentarni film "Prilepski kontrasti".

U filmu je obrađena tema kulture sećanja na pale vojnike u Balkanskim ratovima i Velikom ratu, na području današnje Republike Severne Makedonije.

Kroz narativ o dešavanjima sa početka prošlog veka, priča se koncentriše na grad Prilep. Kroz prikaz stanja svih vojničkih grobišta iz ratova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i nemačkog i makednoskog i srpskog – autor podseća i pripoveda priču koja obavezuje sve sadašnje generacije.

Tema očuvanja sećanja, i sopstvenog identiteta - je prikazana kroz različita stanja u kojima se nalaze vojnička grobišta. Od Spomen-crkve sa kosturnicom Svetih Kirila i Metodija i kosturnice srpskih oslobodilaca koja se u nedostojnim uslovima, nalazi u suterenu hrama. Do nemačkog vojnog memorijala na kome su na dostojan način obeležena grobna mesta i uređen ceo memorijal sa krstom u centralnom delu.

Dokumentarni film – "Prilepski kontrasti" je svedočanstvo koje opominje i obavezuje – zaboravimo li slavne pretke, zaboraviće i deca na nas.

Pozdravna reč:

Batrić Ćalović, zamenik predsednika Udruženja "Obilić 1912-1918".

Uvodničari:

Miloš Meljanac - autor dokumentarca

Zoran Kolundžija, urednik Izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada

Organizatori prikazivanja filma su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca "Obilić 1912-1918" Novi Sad i Kulturna stanica "Eđšeg".

Ulaz je slobodan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.