Dokumentarac o Bijelom dugmetu

Izvor: Blic, 03.Apr.2011, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarac o "Bijelom dugmetu"

Dokumentarac “Bijelo dugme” Igora Stoimenova, koji ovaj bend prati kao kulturni i sociološki fenomen u kontekstu bivše Jugoslavije, beogradska publika mogla je da vidi kao jedan od specijaliteta festivala "Kratkog metra" koji se večeras završava u Domu omladine.

"Ovo je priča o momcima koji su bili popularniji od samog Maršala; o momcima koji su celu državu podigli na noge i koji su zajedno s njom postali deo istorije” - tako u ulozi naratora Nikola Đuričko počinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << priču o sudbini Bijelog dugmeta, nedvosmisleno povezanoj sa sudbinom Jugoslavije.

Bijelo dugme je nastalo 1974. godine, iste kada je donet Ustav na čijim osnovama će se kasnije raspasti Jugoslavija, a raspalo se 1989., nepunih godinu dana pre definitivnog raspada države.

Kroz prizmu najvećeg rok benda istočne Evrope, Igor Stoimenov otkriva kako se bivša Jugoslavija nosila sa uticajima koje je nju imala zapadna pop kultura. Kako je istaknuto, ovo je emotivni ali i politički angažovani dokumentarni film, a lica koja ćete prepoznati su Goran Bregović, Zoran Redžić, Milić Vukašinović, Petar Popović, Mirko Ilić, Uroš Đurić, Petar Janjatović...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.