Doktor violine svira po Crnoj Gori

Izvor: Politika, 05.Avg.2009, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktor violine svira po Crnoj Gori

Beograđanin Andrej Kurti predaje na Državnom univerzitetu u Luizijani

Bar – Crkva svete Venerande u starom barskom gradu prolamala se od aplauza i povika „bis” posle koncerta poznatog violiniste i muzičkog pedagoga Andreja Kurtija (38). Njegov solistički koncert organizovan je u okviru 22. Barskog ljetopisa.

Kurti je izveo dela za solo violinu Johana Sebastijana Baha i Ežena Izaija. Za brojnu publiku u crkvi i ispred nje, koja je koncert >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pratila na video bimu, odsvirao je tri „bisa”. Osim Izaija na „bis” je izveo i dve kompozicije koje je sam obradio –„Bitlsa” i „Reidioheda”.

U svom rodnom Beogradu Kurti je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje, a visoko na Konzervatorijumu P. I. Čajkovski u Moskvi. Postdiplomske studije je završio u SAD, na univerzitetu u Džordžiji, gde je i doktorirao. Od 2004. predaje violinu na Državnom univerzitetu u Luizijani.

– U mojoj klasi su studenti iz SAD, Hondurasa, Venecuele, Kolumbije i Crne Gore, a očekujem i talentovane violiniste iz Srbije, kaže Kurti, koji nastupa kao solista sa mnogim američkim simfonijskim orkestrima. Osim u SAD, nastupao je u Italiji, Francuskoj, Španiji, Grčkoj, Rusiji, Kanadi, Južnoj Koreji...

Od 2007. učestvuje na najznačajnijim festivalima u Crnoj Gori, od Herceg Novog do Bara. Svake godine održi solistički koncert u Pljevljima, odakle je poreklom njegova majka Mileva Đurović Kurti.

– Svaki naredni nastup predstavlja sve veći izazov, ali se već sada radujem svom solističkom koncertu u Beogradu, u maju iduće godine, u Galeriji SANU, naglašava Andrej.

Na dva koncerta u Veroni u maju bio je solista novoformiranog Crnogorskog simfonijskog orkestra. Kritike Italijana bile su odlične.

Popularnost u Americi je stekao van klasične muzike. On je koautor, aranžer i izvođač popularne američke muzike na više od 40 albuma. Debitantski album izdao je za producentsku kuću Blu grifin rekordings. Taj album je sinteza mnogih muzičkih žanrova. Izuzetno su ga primili američki mediji. Za istu producentsku kuću snimio je šest sonata Izaija, Opus 27 za violinu solo. Ovaj album mu je neobično drag jer je na sonatama Izaija doktorirao.

Među svojim studentima je izuzetno popularan tako da su na internetu instalirali njegov klub obožavalaca.

– U Americi mi je lepo, ali povremeno čeznem za Beogradom, Srbijom i Crnom Gorom. Malo me uzdrmaju pozivi da se preselim u neke mediteranske zemlje, ali za sada nemam nameru da napuštam Luizijanu, uz osmeh veli Andrej.

Milan Vujović

[objavljeno: 06/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.