Izvor: zivojinmisic.rs, 24.Sep.2019, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene nagrade predstavnicima Srbije za Global Techer Prize 2020. godine

Održana je još jedna svečanost na kojoj su dodeljena priznanja Najboljim edukatorima Srbije, koji će nas sledeće godine predstavljati na svetskom takmičenju Global Teacher Prize! Priznanja za vanprosečna postignuća u radu i karijeri, uručena su ovim sjajnim nastavnicima u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, u subotu 21. septembra, u organizaciji neprofitnog, nevladinog Udruženja za podsticanje preduzetništva “Živojin Mišić”.
Udruženje “Živojin Mišić”, koje je treću godinu za redom nacionalni partner Varkey Fondacije, izabralo je predstavnike Srbije za takmičenje Global Teacher Prize, za koje se veruje da je u rangu Nobelove nagrade. Njihov cilj je da pronađu najboljeg nastavnika sveta, a naš da pokažemo da Srbija ima nastavnike vredne te titule.
Kandidati za ovo takmičenje su Ivana Kovačević, nastavnica srpskog jezika i književnosti iz Beograda, Borko Petrović, nastavnik engleskog jezika iz Paraćina i Zoran Ilić, učitelj iz Leskovca.

Svečanost kojoj su pored nagrađenih prisustvovale i kolege Najbolji edukatori Srbije, članovi komisije, brojne zvanice i prijatelji srpskog obrazovanja, otvorila je Ivona Jovanović, koordinator Udruženja. Ona je istakla koliko je Udruženje ponosno na sjajne predstavnike koje ima i sa kojima sarađuje, koji toliko čine za našu decu. Koji doprinose u svojim lokalnim sredinama, koji doprinose obrazovnom sistemu Srbije, koji nesebično daju sebe, kako bi stvorili bolju budućnost za sve nas!
Posebno se zahvalila članovima komisije koji su još jednom uložili svoje vreme, trud, znanje i pomogli nam da izaberemo upravo ovo troje nastavnika koji će našu zemlju predstaviti u svetu. Komisiju koja je radila na izboru nacionalnih predstavnika ove godine činili su Branislav Ranđelović, v.d. Direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja, Ivana Cenerić, koordinator istraživanja u Centru za obrazovne politike, Srđan Verbić, bivši Ministar prosvete i član Atlantis grupe, Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, Zoran Stanojević, urednik i novinar Radio televizije Srbije i predstavnici Udruženja “Živojin Mišić”.
Prisutnim zvanicama se u ime komisije obratio Srđan Verbić i poželeo mnogo sreće svim kandidatima u narednom takmičenju “Misija Udruženja Živojin Mišić ista je kao misija Varkey fondacije, ono što Udruženje radi na nacionalnom nivou, Global Teacher Prize čini na globalnom. Tako su se ove dve fondacije udružile sa željom da istaknu fenomenalne ljude iz oblasti obrazovanja i nagrade ih za sav trud i rad koji nesebično ulažu na svakodnevnom nivou.”

Praksa ovog takmičenja je da se o radu kandidata snime i filmovi, i Udruženje je na ovoj svečanosti premijerno prikazalo filmove naših predstavnika, koje ćete moći da pogledate u narednih nekoliko dana.
Isidora Kadijević, uručila je nagrade Ivani, Borku i Zoranu, i zahvalila im se još jednom na sjajnom doprinosu i radu.
Nakon uručenja nagrade, prisutnima se obratila Ivana Kovačević, nagrađena kao jedan od Najboljih edukatora 2018. godine, jedna od naših kandidata za Global Teacher Prize.
Ivana Kovačević, pozdravila je sve prisutne i zahvalila se Udruženju ,,Živojin Mišić” na ovoj nagradi: ,,Pripala mi je velika čast da budem jedan od predstavnika naše zemlje i prikažem obrazovni sistem Srbije kao sistem koji nastoji da svakom učeniku obezbedi kvalitetno i kontinuirano školovanje. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su danas ovde jer učestvuju u misiji moje škole zajedno sa mnom, da se obrazovanje učini dostupnim svakom detetu, kao i na isticanju značaja obrazovanja u svim okolnostima. Prvenstveno, zahvaljujem se Udruženju za podsticanje preduzetnistva ,,Živojin Mišić”, Ivoni Jovanović i Isidori Kadijević, predsedniku komisije gospodinu Srđanu Verbiću, direktoru škole i OŠ ,,Dr Dragan Hercog” u kojoj sam se obilkovala kao nastavnik, prof. dr Ljiljani Bajić koja je podržala moje stručno usavršavanje u okviru doktorskih studija na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, porodici koja me podržava u svakom trenutku, prijateljima i kolegama iz škole od kojih sam mnogo naučila o načinu rada u našoj školi, a najviše mojim đacima koji me u svakom trenutku inspirišu da radim još bolje i više…“

Borko Petrović, jedan od kandidata za najboljeg nastavnika sveta, uporedio je svoj životni put sa pričom “Dečak koji je preživeo”, naglasivši da uvek u životu postoje dve strane jedne priče, a naš izbor je taj koji nas definiše. Ispričao nam je priču o bolešljivom detetu, koje je imalo neke probleme u školi, koje je kasnilo sa učenjem pisanja, bio žrtva vršnjačkog nasilja, i koji je uprkos svemu tome, uspeo da sve to pobedi, da završi fakultet, bude cenjen u svom poslu, i da bude pobednik. Druga priča je ona u kojoj taj isti dečak ima učiteljicu Mirjanu Aleksić, koja mu je pomogla, radila dodatno sa njim, koja je uspela da sa njim nadoknadi sve što je zbog bolesti propustio, gde počeo da veruje u bolji sistem i da postoji bolja strana priče. “I eto, na kraju dana, taj dečak stoji danas pred vama, ali ne uprkos, kao u prvoj priči svim nedaćama, već zahvaljujući svim ljudima koji su mu pomogli, jer obrazovanje ne činim samo ja. Činila ga je i moja majka, i moja supruga koja trpi mene što nisam tu i danima i nocima, i zahvaljujem se najviše svojoj porodici koja mi pomaže da ispunim svoju misiju. Jer svakoga dana se budim misleći “Kako ćemo danas da spasimo svet?”. Čuli ste dve priče. Obe su istinite, ali u drugu priču više verujem, ona me je spasila.”

Treći kandidat za ovo prestižno takmičenje, Zoran Ilić, jedan od nagrađenih Najboljih edukatora Srbije 2018. godine, zahvalio se gostima, prijateljima i članovima porodice za iskrene čestitke i podršku učiteljima i nastavnicima koji pokušavaju da ovaj svet izgleda bolje. Za svoj film, u kome je predstavljena njegova dugogodišnja karijera, je rekao da će sigurno napraviti snažan upliv u njegov dalji rad i da će potpomoći njegovu misiju. “Zbog ovog filmića ću svaki put kada osetim slabost ili razočarenje, kada budem padao – pogledaću ga, setiti se kroz šta sam prolazio, kakvo sam blato na cipelama, na duši na leđima nosio, koliko sam puta sam pao i koliko sam se puta ponovo digao, koliko puta sam rekao izvolite, i koliko puta sam čekao da mi se kaže hvala. I koliko puta je to hvala stiglo. Kada znam da sam svojoj deci, a onda i njihovoj deci ostavio trag kojem će se radovati, jednako tuđim kao i svojim uspesima, jer ovo je i njihov uspeh, ovo je jedna lepa priča”.


Hvala još jednom našim fenomenalnim nastavnicima, članovima komisije, saradnicima, gostima, Najboljim edukatorima Srbije koji su došli kako bi podržali svoje kolege, i hvala Privrednoj komori Srbije na ustupljenom prostoru. Puno sreće u daljem takmičenju, i nastavite da pomerate granice i da od nemogućeg stvarate moguće!

Nastavak na zivojinmisic.rs...