Dodeljene nagrade na festivalu jednominutnog i kratkog filma u Rumi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2021, 16:24

Dodeljene nagrade na festivalu jednominutnog i kratkog filma u Rumi

Projekcijom nagrađenih filmova u nedelju uveče zatvoren je 8. Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma “Mister Vorky” u Kulturnom centru “Brana Crnčević” u Rumi, saopštila je direkcija smotre.

U toku pet festivalskih dana prikazan je 21 kratki film i 120 jednominutnih filmova, a organizovane su prezentacije, razgovori i projekcije u pratećim programima.

Nagrada publike pripala je jednominutnom filmu “Leo” iranskog autora Moeinija Ruholaminija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Tročlani žiri za jednominutne filmove činili su - Maša Nešković, filmska rediteljka iz Beograda, Žarko Ivanov, reditelj i producent iz Skoplja i Ronald Panza, teatrolog i filmolog iz Mostara.

Oni su dodelili tri specijalna priznanja ostvarenjima “Mi, ovde” autora Bega Vikarija i Maji Martiareni iz Španije, “Haiku” Telma Ribeira iz Portugala i “Glava u oblacima” Leonida Grigurka iz Rusije.

Stručni žiri je nagradu za najbolji strani jednominutni film dodelio animiranom ostvarenju “Crna slina i zlatni kvadrati” Irine Rubine iz Nemačke.

Nagradu za najbolji domaći jednominutni film poneo je “Mali čovek” Steva Marovića i Nikole Đeloševića, dok je Grand Prix za najbolji jednominutni film pripao animiranom delu “Ribe” Parisa Parksa iz Amerike.

Odluku o najboljim kratkometražnim filmovima u takmičarskom programu “9413”, doneo je Ivan Velisavljević, dramaturg i filmski kritičar iz Beograda.

Specijalno priznanje pripalo je austrijsko-kanadskom ostvarenju “Na ivici propasti” autorke Mihaele Gril, a za najbolji kratki film festivala proglašen je srpski dokumentarni film ”Ja sam broj” Zorana Tairovića.

Za navedeni film obrazloženje žirija kaže da vizuelno rafiniran, fragmentaran, emotivno intenzivan i politički angažovan dokumentarac govori o romskoj porodici Đurđević, ali zapravo pripoveda o siromaštvu i proizvodnji siromaštva kao najgorem nasilju.

Osnivač i organizator festival "Mister Vorky" je Nezavisni filmski centar "Vorky Team" iz Rume, koji nastavlja svoju misiju promocije života i dela velikana filmske umetnosti - Slavoljuba Slavka Vorkapića, u saradnji sa Kulturnim centrom “Brana Crnčević” i Zavičajnim muzejem.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Ruma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nagrade 8. Festivala Mister Vorky

Izvor: Danas, 15.Jun.2021

Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma Mister Vorky po osmi put završen je proglašenjem pobednika.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.