Dobro, a može i bolje

Izvor: Glas javnosti, 26.Dec.2009, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobro, a može i bolje

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović ocenio je juče da je sezona tog teatra u ovoj godini, uprkos brojnim teškoćama, ipak bila uspešna.

- Nadamo se da će svaka naredna biti još uspešnija od ove, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da tako i bude - najavio je Đurović na tradicionalnom novogodišnjem koktelu koji se održava svake godine krajem decembra.

On je kazao da Narodno pozorište u novu 2010. godinu ulazi bez „ikakvih dugovanja“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i poručio da se u „samo zdravoj ekonomskoj klimi mogu stvarati dobra dela“.

Đurović je istakao da je nacionalni teatar u skladu sa politikom koju nalaže resorno ministarstvo prethodnih meseci broj zaposlenih sa 788 smanjio na 739 ljudi.

- Potrudili smo se da ta reforma bude što bezbolnija za zaposlene, a što korisnija po Narodno pozorište. To ćemo nastaviti i u sledećoj godini, koja će za nas biti i teška i izazovna, ali verujem i bolja nego ova - naglasio je Božidar Đurović.

U prethodnih 12 meseci dramski ansambl izveo je sedam, operski dve, a baletski tri premijere.

Narodno pozorište je učestvovalo na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu na kojima su osvojene brojne značajne nagrade.

U okviru akcije Ministarstva kulture Republike Srbije „Srbija u Srbiji“, nacionalni teatar je gostovao u 18 srpskih gradova.

Narodno pozorište već 3. januara počinje sa radom kada će na Velikoj sceni biti izvedena Sterijina drama „Kir Janja“ u režiji Egona Savina, a dan kasnije zavesa će biti podignuta i na Maloj sceni „Raša Plaović“ sa „Zagonentnim varijacijama“ Erika Emanuela Šmita u Đurovićevoj režiji.

Iste večeri, u Centru „Sava“ baletski ansambl izvešće „Don Kihota“ Ludviga Minkusa, a sav prihod od prodaje ulaznica namenjen je u humanitarne svrhe.

Prva premijera najavljena je za 19. februar, a reč je o Euripidovim „Bahatkinjama“ koje će na Veliku scenu nacionalnog teatra postaviti poznati švedski reditelj Stafan Valdemar Holm.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.