Nagrada Dobričin prsten uručena Predragu Ejdusu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Dobričin prsten" uručena Predragu Ejdusu

BEOGRAD - Nagrada Saveza dramskih umetnika Srbije za životno delo "Dobričin prsten" uručena je danas ovogodišnjem laureatu Predragu Ejdusu na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Zlatnu kopiju prstena Dobrice Milutinovića uručila mu je predsednica žirija Ksenija Jovanović, prošlogodišnja dobitnica prstena, a Ejdus je primio i unikatnu diplomu na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića).

"Sa istinski histrionskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << energijom, Ejdus tumači veoma raznolik repertoar, od tragedija i velikih drama do komedija, vodvilja i kabarea", istakla je Jovanovićeva navodeći obrazloženje žirija.

"Menjajući žanrove i demonstrirajući zavidnu moć transformacije izraza, on ispoljava majstorstvo u scenskom oživotvorenju čitave galerije različitih likova, koji plene punom upečatljivošću", dodala je ona.

Zahvaljujući na nagradi, Ejdus je legao na scenu da bi pokazao kako je započeo svoju veliku karijeru - u ulozi usnulog stražara, pre tri i po decenije.

Glumac koji danas, posle više od 150 odigranih rola, ima 15 "živih" predstava u Beogradu, Novom Sadu i Podgorici, kazao je da je gluma za njega "pokušaj poimanja života, zaustavljanja vremena, lepota, mera, harmonija, ljubav".

"To je i neobuzdano fantaziranje, maštarenje, kako kad sanjate lep san pa ne želite da se probudite", rekao je Ejdus.

O njegovoj zadivljujućoj glumačkoj strasti, elanu i predanosti govorili su kolege i prijatelji Alisa Stojanović, Svetlana Bojković, Miki Manojlović, Egon Savin, Branko Cvejić i mnogi drugi, a ćerka, takođe glumica, Vanja Ejdus pročitala je pismo-esej Vide Ognjenović.

Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović, reditelj i doskorašnji upravnik Crnogorskog narodnog pozorišta, uručio je Ejdusu poklon - umetničku sliku crnogorskog pejsaža, dok je u prepunoj sali bio i ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

Predsedinca SDU Ljiljana Đurić podsetila je da je Ejdus 24. laureat, kao i da kopiju prstena tradicionalno izrađuje Zlatara Majdanpek. Sastavni deo nagrade je izdavanje monografije o dobitniku, a generalni pokrovitelj je Fond Filip i Madlena Cepter.

Svečanosti se priključuje pozorište "Dobrica Milutinović" iz Sremske Mitrovice, čiji je predstavnik uručio Ejdusu plaketu sa likom barda srpskog glumišta iz prve polovine 20. veka.

Uoči dodele nagrade, u foajeu Narodnog pozorišta postavljena je izložba fotografija svih dosadašnjih dobitnika. Autor je Vukica Mikača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ejdusu uručen „Dobričin prsten”

Izvor: Blic, 28.Dec.2008

Jučerašnja svečanost uručenja najprestižnijeg glumačkog priznanja „Dobričin prsten” ovogodišnjem laureatu Predragu Ejdusu u Narodnom pozorištu u Beogradu protekla je uz puno aplauze i uzbuđenja.....Sve je počelo filmom od inserata iz njegovih pozorišnih, televizijskih i filmskih...

Nastavak na Blic...

Nagrada "Dobričin prsten" uručena Predragu Ejdusu

Izvor: Kurir, 29.Dec.2008, 00:37

BEOGRAD, 28. decembra (Tanjug) - Nagrada Saveza dramskih umetnika Srbije za životno delo "Dobričin prsten" uručena je danas ovogodišnjem laureatu Predragu Ejdusu na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu. Zlatnu kopiju prstena Dobrice Milutinovića uručila mu je predsednica žirija Ksenija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.