Dobri filmovi i teške teme na palićkom  festivalu

Izvor: Blic, 24.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobri filmovi i teške teme na palićkom festivalu

Nakon pet dana 15. festivala evropskog filma na Paliću, stiče se utisak da jedino nedostaje malo više sunca i vedrine - kako na bioskopskom platnu, tako i van njega. Što ne znači da su filmovi do sada prikazani u glavnom i sporednim programima slabog kvaliteta. Naprotiv.

Iz filma „Svet je velik"

Selektor Nikolaj Nikitin je, baš kao i prošle godine, odabrao veoma neobična i raznovrsna ostvarenja autora mlađe i srednje generacije iz gotovo svih delova Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << („Filmovi iz južne Evrope koje sam pogledao nisu bili dovoljno ubedljivi", kaže Nikitin). U glavnom programu do sada je prikazano sedam od jedanaest filmova u konkurenciji za „Zlatni toranj" i premda je teško izdvojiti ubedljivog favorita (a barem još dva su „u najavi"), nekoliko filmova ostavilo je snažan utisak na publiku. Već drugog dana prikazana su dva filma o ljubavnim odnosima: norveški „Čovek koji je voleo Ingvea" Stijana Kristijansena topla je priča o traganju za (seksualnim) identitetom srednjoškolaca u vreme pada Berlinskog zida, dok se nemački „Sedmo nebo" Andreasa Drezena bavi probuđenom strašću kod sedamdesetogodišnjaka. Iako su neki ostali šokinari eksplicitnim ljubavnim scenama ljudi u poznim godinama života, „Sedmo nebo" je veoma hrabar film o ne baš popularnoj temi, naročito u današnjem svetu koji ne prihvata izborana lica i smežurana tela.

Nešto vedriji ton u inače tmurnoj atmosferi kojom zrače ovogodišnja ostvarenja imala je (ali samo u izvesnoj meri) „Rusalka" mlade ruske rediteljke i scenaristkinje Ane Melikjan, koja je opravdala visoka očekivanja s obzirom na to da je na Palić došla kao laureat ovogodišnjeg „Sandens festivala" (nagrada za režiju). Možda i najbolji film u dosadašnjem toku festivala, „Rusalka" je krajnje neuobičajena savremena bajka, prepuna maštovitih detalja i bez hepienda. Gotovo da i nema filma sa srećnim krajem, a samoubistva ili pokušaji istih u velikom broju ostvarenja govore o prilično mračnom viđenju današnjice evropskih filmskih autora.

Festival se zatvora 25. jula filmovima „Ljubav i drugi zločini" Stefana Arsenijevića i „Delta" reditelja Kornela Mundruca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.