Dobar dan, otpušteni ste

Izvor: Politika, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobar dan, otpušteni ste

Film: „U vazduhu“, režija: Džejson Rajtman, uloge: Džordž Kluni, Ana Kendrik, Vera Farmiga..., trajanje: 109 minuta, proizvodnja: SAD, 2009.

On je naočiti sredovečni muškarac koji provodi „332 dana izvan i svega 43 bedna dana kod kuće". Stalno je na službenom putu, u avionu je više nego na zemlji, novčanik mu je pun plastičnih kartica, hotelske sobe su mu dom, aerodromski hodnici i restorani – njegov dnevni boravak.

Njegovo ime je Rajan Bingam, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << profesija – „korporacijski atentator". Ekspert je u firmi za ljudske resurse, koga menadžeri velikih kompanija unajmljuju da umesto njih, uz osmeh, izgovori „Dobar dan, otpušteni ste" i tako prosečnom američkom 57-godišnjaku, preopterećenom inače kreditima za kuću i kola, s nezaposlenom ženom i decom na školovanju, na najlepši mogući način objasni kako je ovo, zapravo, pravi trenutak da se započne život ispočetka.

Taj i takav Rajan Bingam – srećan, ispunjen svojim poslom i nadasve svojim stilom života, a neoženjen i otuđen čak i od najuže porodice, glavni je junak inteligentno sročenog filma „U vazduhu" Džejsona Rajtmana („Hvala što pušite" i „Džuno"), koji je osvojio šest nominacija za Oskara, a od sinoć se nalazi i na redovnom repertoaru naših bioskopa.

U ulozi Bingama je Džordž Kluni, jedan od retkih savremenih američkih glumaca koji poseduje kvalitete i harizmu zvezda iz zlatnog doba Holivuda, a uz to je i reditelj i producent često politički angažovanih i subverzivnih filmova. I za Rajtmanov film, koji distributeri najradije kvalifikuju kao komediju sa elementima drame i romanse, može se reći da je takav – subverzivan. Kritički se razračunava sa fenomenom modernih menadžera, „ovisnicima o bonusima", sa vojskom, po pravilu, anonimnih tehnokrata i takozvanih eksperata što ih je, na globalnom nivou, masovno izrodio savremeni kapitalizam.

Zato je logično što je Kluni ulogu u ovakvom filmu, što se, uz to, pojavio u savršenom trenutku globalno aktuelne ekonomske krize, rado prihvatio. Iskreno joj se posvetio i postigao da se posve srodi sa likom gospodina „prazan prtljag", koji ne poznaje ljude koje masovno otpušta pa mu je lako da ih gleda u oči i ljubazno moli da to „ne shvataju lično".

S druge strane, Klunijevom Rajanu Bingamu suprotstavljena su dva snažna ženska lika, pa je glumačka igra složenija, emotivno razigranija i samim tim privlačnija. U ulozi Aleks, njegove srodne duše ali i žene koju je pogrešno procenivši poželeo čak za životnu saputnicu, osvaja brodvejska glumica, intrigantna Vera Farmiga (ukrajinskog porekla), dok u ulozi 23-godišnje Natali, ambicioznog eksperta za efikasnost poslovanja koja bi mogla da mu ugrozi posao, vidimo glumačko otkriće u liku i delu mlade Ane Kendrik...

Film „U vazduhu" pleni načinom pričanja priče, postepenim razvojem likova i neočekivanim obrtima. Rajtmanova režija nije njegov glavni adut, već izvrsno napisan scenario (Rajtman i Šeldon Tarner već su za njega osvojili „Zlatni globus"), zasnovan na romanu Voltera Kerna i odličan glumački trio. Sve u svemu: vrlo dobar, pametan film. Vredi ga gledati. Njegove glavne junake već ste upoznali u sopstvenim firmama.

Dubravka Lakić

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.