Izvor: RTS, 12.Avg.2017, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja godine QR kod za još 48 spomenika kulture

Do kraja godine QR kod za još 48 spomenika kulture

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda nastavlja reazlizaciju projekta "Obeležavanje spomenika kulture QR kodom" i do kraja godine biće postavljeno još 48 tabli, pored 87 najreprezentativnijih kulturnih dobara u srpskoj prestonici, koja su već na taj način obeležena.
Istoričarka umetnosti i konzervatorka Ivana Vesković podseća da je projekat "Obeležavanje spomenika kulture QR kodom" započet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2015. godine, a realizuju ga Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Fakultet organizacionih nauka i "Vikimedija Srbije", sa ciljem da se omogući građanima i turistima da brzo i lako dođu do informacija o kulturnim dobrima u prestonici.

"To je savremeni način obeležavanja, odnosno prezentacije kulturnih dobara grada Beograda. Pošto su savremene tehnologije nešto što je danas neophodno i sa čim svakodnevno dolazimo u kontakt, došli smo na ideju da omogućimo da se na što jednostavniji i najbrži način dođe do informacija o kulturnom nasleđu grada Beograda", rekla je Vesković.
Inicijator je Fakultet organizacionih nauka, u projekat su uključeni i studenti koji se na taj način bliže upoznaju sa kulturnim nasleđem, a iza realizacije stoji Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, dok se svi tekstovi o kulturnim dobrima nalaze na stranicama "Vikipedije".
"Obeležili smo najznačajnija kulturna dobra koja se nalaze na najfrekventnijim mestima. Na tablama stoji naziv na srpskom i engleskom jeziku i QR kod. Potrebno je da uzmete android telefon, uperite ka kodu i direktno vas vodi na stranicu "Vikipedije" gde možete na pet stranih jezika da pročitate o tom kulturnom dobru", objasnila je Vesković najbrži način da se dobiju informacije o nekom spomeniku kulture.
Do sada je postavljeno 87 tabli, a spomenici kulture koji su obuhvaćeni ovim projektom su: Stari i Novi dvor, Konak kneginje Ljubice, područje oko Dositejevog liceja, kafana 'Znak pitanja', Kapetan Mišino zdanje, Saborna crkva, Zgrada Beogradske zadruge, Arheološki lokalitet Pionirski park, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Bajrakli džamija, Dom Narodne skupštine Republike Srbije, fontana Ribar, Manakova kuća, Narodna banka Srbije, Spomenik Pobedniku, Narodni muzej, Narodno pozorište, Srpska patrijaršija, Sinagoga Sukat Šalom, zgrada Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda...
"Vidimo turiste kako šetaju sa tabletom ili mobilnim telefonom i primećujemo da su već upoznati sa QR kod aplikacijom koja se koristi svuda u Evropi kada je u pitanju prezentovanje kulturnog nasleđa", istakla je Vesković.
Građani mogu na stranici "Vikipedije", zahvaljujući aplikaciji, pročitati o istorijatu, izgradnji, značajnim događajima koji se vezuju za određeno kulturno dobro, vide istorijske fotografije, pronađu linkove koji vode do drugih interesantnih sajtova i spisak literature za dalja istraživanja odabranog kulturnog dobra.
"Naš cilj je ne samo da obeležimo kulturno dobro, već da podstaknemo ljude da dalje istražuju. Našli ste se tu, nemate vodiča, ali imate tablet ili telefon i na jednostavan način dođete do informacija", pojasnila je Vesković.
Planirano je postavljanje još 48 tabli, a biće obuhvaćeni Spomen crkva u Lazarevcu, zgrada u kojoj je smešten Tanjug, Spomenik na mestu smrti despota Stefana Lazarevića u Mladenovcu, područje Knez Mihailove ulice, Doktorova kula, Ičkova kuća (Zemun), zgrada Prve srpske opservatorije, Stare telefonske centrale, Treće beogradske gimnazije, Zadužbine Nikole Spasića, zatim staro jezgro Zemuna, Bojčinska šuma, Belo Brdo, Vinča, Grocka, Agrarna banka.
Biće obeleženi i Amam kneza Miloša, Astronomska opservatorija, Banjički logor, bioskop "Balkan", Bogorodičina crkva u Zemunu, Carinarnica, Crkva Svetog Marka, Dom braće Krstić, Dom Svetog Save, Dom Udruženja novinara Srbije, Dorćolska osnovna škola, Etnografski muzej, Glavna pošta, kuće Dimitrija Živadinovića, Leone Panajot, Milutina Milankovića, M. Piroćanca, Stevana Mokranjca, Memorijalni muzej Nadežde i Rastka Petrovića.
Projektom će biti obuhvaćeni i Muzička škola "Stanković", Parno kupatilo braće Krsmanović, Stara zadružna kuća Rankovića u Draževcu, Vojna bolnica na Vračaru, Vučina kuća na Savi, Zanatski dom, Zgrada trgovca Stamenkovića, Zgrada u Ulici Turgenjevljevoj br. 1, Škarkina vila, Zgrada Seizmološkog zavoda u Beogradu, Park prijateljstva u Novom Beogradu, Kopitareva gradina, Muzej vazduhoplovstva u Beogradu, Pravni fakultet, Muzej savremene umetnosti.
Vesković ističe da Zavod svakodnevno brine o spomenicima kulture u Beogradu, ali da je to zadatak i svih građana, te je obeležavanje kulturnih dobara QR kodovima jedan vid osvešćivanja društva o kulturnom nasleđu, jer time "dobijamo saznanja da je nešto važno i da svi treba da vodimo računa o našem kulturnom nasleđu".
U Beogradu postoji 414 spomenika kulture, a Vesković kaže da je dosta dobara koji su pod prethodnom zaštitom ili su u proceduri za proglašenje spomenikom kulture.

Nastavak na RTS...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.