Dnevnik o Čarnojeviću 17. decembra

Izvor: Beta, 15.Dec.2014, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevnik o Čarnojeviću 17. decembra

BEOGRAD, 15. decembra 2014. (Beta) - Pozorišna adaptacija antiratnog romana Miloša Crnjanskog "Dnevnik o Čarnojeviću", u režiji Miloša Lolića i dramatizaciji Periše Perišića, biće premijerno izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) u sredu, 17. decembra, najavili su autori.

Lolić je na konferenciji za novinare rekao da je predstava, kao postavka romana i posebne vrste pisanja koja zahvata i prozno i poetsko, zahtevala drugačiji pristup i istraživački proces. >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta <<

On je rekao da je predstava deo programa povodom 100. godišnjice Prvog svetskog rata, koji se ne bavi samim ratom, već je tematski proširen na književnost tog perioda.

Dramaturg Periša Perišić rekao je da je roman bilo teško artikulisati, zbog divlje interpunkcije sa zapetama na neobičnim mestima, i da je komad pokušaj eksperimentalnog sudara proznog i poetskog.

"Primarna tema je problem sećanja, kolektivnog i individualnog, koja u krajnjoj instanci dovodi do problema kolekitvne krivice", rekao je Perišić i naveo da su u predstavi ključni glumci.

Glumac Voja Brajović rekao je da je roman "Dnevnik o Čarnojeviću" velika pesnička poema koja bi danas bila nagradjena Nobelovom nagradom i da je to delo, nastalo pre "Procesa" Franca Kafke, ponos čovečanstva.

"Tekst je dominanatan i ne trpi prepričavanje. Svaki gledalac predstave biće učesnik, zajedno sa nama", rekao je Brajović i dodao da je predstava autorski osobeni izraz jednog mladog reditelja koji su glumci prepoznali i pokušali da ostvare.

Foto: JDP/Nenad Petrović

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Premijera "Dnevnika o Čarnojeviću" u JDP

Izvor: Blic, 15.Dec.2014

Pozorišna adaptacija antiratnog romana Miloša Crnjanskog "Dnevnik o Čarnojeviću", u režiji Miloša Lolića i dramatizaciji Periše Perišića, biće premijerno izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) u sredu, 17. decembra, najavili su autori...Lolić je na konferenciji za novinare rekao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.