Đurićeva ponovo predsednica UDUS-a

Izvor: B92, 10.Jun.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurićeva ponovo predsednica UDUS-a

U naredne dve godine na čelu Udruženja dramskih umetnika Srbije biće dosadašnja predsednica, glumica Ljiljana Đurić.

Na 13. redovnoj i izbornoj Skupštini Udruženja održanoj u Ateljeu 212 9. juna, Đurićeva je dobila 75 glasova, Miroljub Turajlija 25, a Vladimir Cvejić jedan glas.

Članovi Predsedništva udruženja glumaca, reditelja, dramaturga i drugih pozorišnih poslenika biće Goran Balančević, Dragan Vujić, Branko Dimitrijević, Zoran Živković, Milica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kralj, Maša Stokić, Radmila Tomović i Dragoslav Todorović. U Nadzornom odboru radiće Turajlija i Cvejić, kao i Vesna Nikolić i Igor Filipović.

Članovi Suda časti biće Mladen Popović, Žiža Stojanović, Ljiljana Todorović, Goran Jevtić, Monika Polić, a zamenici Slavica Stojanov i Bojan Žirović.

Na Skupštini je prihvaćena promena naziva - iz Saveza u Udruženje dramskih umetnika, radi usaglašavanja sa novim Zakonom o udruženjima. Iz istog razloga izglasane su i neke formalne promene u dosadašnjem Statutu ove organizacije. Pre izbora novih čelnika razmatran je i jednoglasno usvojen Izveštaj o radu Saveza dramskih umetnika od 9. juna 2008. do 10. maja 2010. godine.

Đurićeva je istakla da je zajedno sa članovima Predsedništva bila aktivna u oblasti zakonske regulative koja se tiče statusa dramskih umetnika. "Uspeli smo da u Zakon o udruženjima uđe član po kojem imamo pravo na povraćaj imovine predratnog Udruženja glumaca Kraljevine Jugoslavije - tri zgrade u centru Beograda", rekla je ona. "Doprineli smo da u Zakon o autorskim i srodnim pravima uđe član o naknadi za emitovanje i reemitovanje filmova i serija, koju će prikupljati jedna agencija na teritoriji Srbije, a ne više mešetara kao do sada i koja će 70 posto naknade uplaćivati valsnicima prava", izjavila je Đurićeva. Ona je istakla da je u Zakon o kulturi unet član o socijalnom osiguranju za samostalne umetnike u celoj Republici, a ne samo u Beogradu kao do sada. Kao sledeći važan potez u ovoj oblasti navela je borbu da Udruženje dramskih umetnika dobije status reprezentativnog udruženja, jer takvima Ministarstvo kulture, prema novom zakonu, finansira redovan rad.

U diskusiji tokom zasedanja bilo je puno reči o nedostatku sredstava za Fond solidarnosti, iz kojeg se pomažu stari ili bolesni glumci. Mlađi članovi su zahtevali da veb sajt udruženja bude redovno ažuriran i interaktivan, kako bi poslužio i kao svojevrsna "berza" informacija o mogućim poslovima i novim projektima. Čuo se i predlog da se osnuje komisija koja bi posredovala u slučaju mobinga (na primer, kada uprava teatra izbegava da potpiše ugovor o angažmanu glumca pre početka proba ili preti da će se neka predstava skinuti sa repertoara). Veliku diskusiju izazvala je činjenica da je od oko 1.500 članova Udruženja na Skupštinu došlo tek stotinak. Kako je obrazloženo, reč je o dobrovoljnoj organizaciji, te sa pravne strane Skupština može da odlučuje u sastavu koji se okupi, a to što veliki broj članova nije spreman da aktivnije učestvuje u radu svog udruženja predstavlja moralno pitanje, ali i odraz duha vremena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.