Đerđi Ačaji: Spavači

Izvor: Arte, 28.Jan.2020, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đerđi Ačaji: Spavači

U ponedeljak, 3. februara, u 20 časova, u Galeriji SULUV biće otvorena izložba slika Spavači autorke Đerđi Ačaji. Izložba će trajati do 14. februara 2020.

U svom radu posvećena sam pitanjima zaborava i svesnosti kako jedna zajednica gubi kontinuitet, kako se odriče iskustvenog znanja koje su generacijama sticane. U radovima postoji određena metafora i jasna asocijacija na krizno vreme u kome živimo i u kojem pokušavamo da ostvarimo smisao vlastitog postojanja. Na prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << pogled jednostavni portreti, mahom starih ljudi, otkrivaju pored emocionalnog stanja pojedinca i njihove unutrašnje borbe-pomeranja-izmicanja duše. Atributi koji naglašavaju ovo stanje jesu deformisani strukturalni delovi na samom liku. Protagonisti na radovima su društveno marginalne figure lišene individualizacije-uprošćene, čak simboličke predstave. Figure-ljušture stoje nasuprot svoje vlastite unutrašnje prirode: predela emocija, misli, iskustvenog i kolektivnog nesvesnog. Mapiranjem ovakvih stanja (otuđenost, zaborav, melanholija) ističe se slojevitost i snaga individue. Primarna težnja jeste napuštanje materijalnog sveta zarad povratka u duhovnu stvarnost.

 Autorka

Đerđi Ačaji je rođena 1986. godine u Bečeju. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti, katedra za slikarstvo, u Novom Sadu 2009. Master studije, smer slikarstvo, završava 2011. godine na istoj Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je zaposlena u Srednjoj školi za dizajn Bogdan Šuput u Novom Sadu. Od 2011. je član SULUV-a, a od 2017. član ULUS-a. Više puta je izlagala samostalno i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama i značajnim projektima u zemlji i inostranstvu. Radovi joj se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu (Kanada, Švajcarska, Austrija, BIH, Mađarska, Srbija...).

 Veb adresa: http://acajidjerdji.weebly.com/

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.