Izvor: Politika, 12.Maj.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Đavolja varoš” ide u svet

Debitantski film scenariste i reditelja Vladimira Paskaljevića odabran za takmičenje velikim festivalim u Karlovim Varima i Montrealu

„Đavolja varoš”, debitantski dugometražni igrani film scenariste i reditelja Vladimira Paskaljevića, odabran je da učestvuje u takmičarskim programima dva velika festivala A kategorije u Karlovim Varima i Montrealu. U julu, na festivalu u Karlovim Varima film će se takmičiti za nagradu u okviru programa „East of the West”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a u Montrealu će biti prikazan u selekciji „Focus on the World Cinema”.

– Presrećan sam, ovo je više nego što sam očekivao. Kada smo producent Milan Tomić i ja započeli avanturu snimanja filma za „dve banke”, u okviru snimajućeg plana od četiri nedelje i bez jednog dinara državne pomoći, svi su mislili da smo ludi. Ali, ja sam verovao u projekat, budio se u četiri ujutru da smišljam kako da efektno izvedem neke scene za jedan dan koje se, inače, snimaju po nedelju dana. Evo, sada imamo potvrdu sa obe strane Atlantika da smo napravili dobar film i da se uložena energija isplatila. Beskrajno sam zahvalan svojoj ekipi koja me je ispratila u idejama, a naročito glumicama i glumcima, kaže za „Politiku” Vladimir Paskaljević.

Reditelj još ističe da mu predstoji finalna tonska i laboratorijska obrada filma kako bi profesionalno opremljena kopija mogla da otputuje na ove festivale a za to, trenutno, nedostaju sredstva.

Film „Đavolja varoš” satkan je od niza realističnih, uglavnom istinitih i duhovitih crnohumornih priča koje se prepliću. Devojčica koja želi da igra tenis, roditelji koji pokušavaju da joj to omoguće, povratnici iz inostranstva, besna deca tajkuna, nervozni taksisti i mnogi drugi likovi, tipični za Beograd, glavni su junaci ovog filma koji odražava tragikomiku vremena u kome živimo. Pored Slavka Štimca, Lazara i Danice Ristovski, Vlaste Velisavljevića i drugih poznatih imena, uloge tumače i mnogi mladi glumci iz Beograda, Novog Sada i Subotice. Među njima su: Jana Milić, Igor Đorđević, Nebojša Milovanović, Marta Bereš, Lena Bogdanović, Andrea Erdelj, Goran Jevtić, Marija Zeljković, Mina Čolić, Uroš Jovčić i drugi...

Produkcijskoj kući „MT Images” i producentu Milanu Tomiću ovo je, takođe, debitantsko ostvarenje. Direktor fotografije je Milan Spasić, scenograf je Kiril Spasevski, kostimograf je Ivana Guteša, a montažer Petar Putniković.

Domaća bioskopska premijera „Đavolje varoši” očekuje se na jesen.

D. L.

[objavljeno: 12/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.