Divan svet slova i  boja

Izvor: Blic, 24.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divan svet slova i boja

Knjigama za decu se u svetu iz godine u godinu posvećuje sve ozbiljnija pažnja. Ovogodišnji sajam knjiga u Beogradu pokazuje da se ta tendencija i ovde može uočiti jer najmlađima nudi zaista brojne naslove obimnog tematskog okvira, uzbudljive pristupe temama, kao i više nego maštovitu (pa i skupu) opremu. Sem izdavača koji su profilisano dečji, kakvi su „Kreativni centar” ili „Beli put”, i drugi u svojoj produkciji imaju sve edicija posvećenih najmlađima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<



Štand „Kreativnog centra”, i u svetu priznatog i poznatog izdavača knjiga za decu, okupiran je klincima. Njihova dosadašnja produkcija obuhvata oko 400 naslova, a među više desetina novih, među kojima je i „Enciklopedija loših đaka”, knjiga koja govori o slavnim ličnostima koje su obeležile istoriju, nauku, umetnost uprkos lošim ocenama i bolnim školskim danima.

Rame uz rame sa ovom enciklopedijom je i knjiga „Anegdote o velikim naučnicima”, zbirka kratkih i poučnih priča o velikanima istorije koji su bili takođe ljudi od krvi i mesa. Većina dece upitane da izdvoji neku od brojnih knjiga na njihovom štandu, pokazala je na ediciju „Ovako se živelo” koja, za sada, obuhvata pet naslova od kojih su novi „Prestonica nezavisne Srbije 1878-1918” Radina Vučetića i „Odbrana i vojevanje” Marka Popovića, čiji sadržaj tako slikovito i duhovito obrađuje nimalo bajkovite teme.

I na štandu „Belog puta” poprilična je gužva. Najviše pažnje privlače „Vodič za odrastanje” (duhovitim ilustracijama i tekstovima predstavljene razne pubertetske muke i nedoumice odrastanja), edicija „Divlji dečaci” (pitki romani J. Masaneka o fudbalu, druženjima, zgodama i nezgodama „žestokih klinaca”), dve knjige biblioteke „Dizni Abazard”, „Put do nezamislivog” i „Kradljivac snova”. Ipak, princeza štanda tom prilikom bila je Ksenija. Slatka, visprena, neodoljiva... Uhvatili smo je da pažljivo prelistava podebelu „Riznicu Roalda Dala” (tematska zbirka odlomaka, praćena slikama iz dela poznatog pisca) upitana da odabere neku knjigu, posebnim tonom je rekla kako ne može odmah da odgovori na tako teško pitanje, mada joj je, u deliću sekunde, pogled odleteo na „Pričanke belog puta”. Potpisnik ovih redova, pak (pa i ja sam nečije dete) izdvaja „Uzgrednik” Leonarda da Vinčija. U raskošnoj opremi date su, kako je to definisano u podnaslovu, „poučne priče nalik na basne, dosetke i aforizme” iz Leonardovog genijalnog pera.

Izdavač „Mono&Manjana” svoju ediciju više nego zavodljivih slikovnica (čije makar samo prelistavanje podrazumeva posebnu aktivnost od zavirivanja ispod „prozorčića” do rešavanja zagonetki, do dopisivanja) dopunio je sa više novih naslova među kojima su „Gusarenje”, „Kako biti vitez”, „Kako biti istraživač”, a posebno za klinceze „Priručnik za princeze” i „Čarobna kuća za lutke”.

Izdavačka kuća „Ružno pače” svoja izdanja za najmlađe upotpunila je nizom novih, među kojima je „Caca Faca doktorica” u kojoj dečici poznata junakinja juriša u nove avanture. „Bookland” je, u ediciji „Svetska književnost” (za decu, 11. kolo), objavio „Prvu ljubav” Ivana Turgenjeva, „Belog slona” Marka Tvena, „Lovce zlata” Dž. O. Kervuda, „Senovitu kuću” Čarlsa Dikensa... Srpska književna zadruga i „Partenon” izdali su Antologiju „Žar-ptica - bajke naroda sveta”. Izbor je načinio Dragan Lakićević, a knjigu je ukrasilo dvanaest ilustratora. SKZ je objavila i ruske narodne bajke - „Vasilisa Prekrasna”, sa ilustracijama Marka Šagala. Od brojnih dečjih izdanja Zavoda za udžbenike pomenimo knjigu „Lampino dete” Moša Odalovića, autora za koga Milovan Danojlić kaže da je plemenita dečačina savremene srpske poezije, kao i knjigu Milutina Milankovića „Kroz vasionu i vekove”, za sve od sedam do 107 godina, koja sadrži 37 autorovih pisama upućenih neimenovanoj dragoj prijateljici u kojima na jednostavan i zanimljiv način objašnjava najznačajnije pojave iz astronomije, geologije, istorije i nauke uopšte.

Veoma je zanimljiva knjiga Majkla Hanlona „Vodič kroz naučnu divljinu” (deset pitanja na koja nauka ne može da odgovori), koju je objavio „Dereta”, kao i trilogija Fredrika d’Anternija: „Nestali dečak”, „Nevidljiva šuma” i „Princ muzike”. Novosadski „Stilos” je za mlade čitaoce objavio priručnik „Svet Harija Potera” (vodič kroz sedam romana Dž. K. Rouling o čuvenom Hariju Poteru), kao i svetski (dečji) bestseler „Kradljivac Munje” Rika Riordona.

Romani o tinejdžerima

„Narodna knjiga” je posebnu pažnju posvetila domaćim piscima objavljujući, između ostalog, „Ekskurziju” Jova Kneževića, priču-roman o svetu tinejdžera, njihovim sudarima sa svetom odraslih; tu su i nove knjige Laze Lazića „Lavlja svita”, Vladislava Vojnovića „Princ od papira”, Zorana Božovića „Volim te, blento”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.