Diva sa Novog Zelanda

Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diva sa Novog Zelanda

Čuveni novozelandski sopran Kiri Te Kanava nastupiće u utorak, 27. maja (20), na Velikoj sceni Centra „Sava" u pratnji Simfonijskog orkestra RTS-a, a dirigovaće Britanac Džulijan Rejnolds. Iako će ovo biti Te Kanavin prvi nastup u Beogradu, zanimljivo je da je ova operska diva prošle godine već nastupala sa RTS-ovim Simfonijskim orkestrom na Akropolju u Atini, i to sa repertoarom sličnim sutrašnjem. Arije iz programa garant su kvaliteta: „Figarova ženidba", „Čarobna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << frula", „Boemi", „Đani Skiki", „Manon Lesko", „Adrijana Lakuvrer"...

Potomak porodice maorskih aristokrata sa Novog Zelanda, Kiri Te Kanava pripada samom vrhu svetske operske scene, kao umetnica koja s podjednakom ubedljivošću i integritetom izvodi i operske arije i dela popularne muzike, sa brodvejskim šmekom. Iako se umetničke karijere poput njene obično grade godinama, Te Kanava je put slave zakoračila debijem u ulozi Grofice u „Figarovoj ženidbi" u londonskom „Kovent gardenu" 1971. godine. „To je pomalo ličilo na šok-terapiju", rekla je Te Kanava u jednom skorašnjem intervjuu prisećajući se tog nastupa. „Mora tu uvek biti i zrnca sreće, ali mislim da je ozbiljan rad presudan. Osim toga, ako fizički izgledate dobro, to će vam svakako pomoći, ali imaćete velikih problema ako recimo prosto ne možete da se popnete na binu." Ona svakako nikada nije imala problema ni sa izgledom niti strahom od izlaska na binu („stage fright"): osim nastupa u svim značajnim operskim kućama od Metropolitena do Skale, i saradnje sa velikanima klasične muzike poput Zubina Mehte i Kolina Dejvisa, nikada nije bežala ni od široke publike. Bila je nosilac glavnih rola u operama Verdija, Pučinija, Čajkovskog, Bizea, Štrausa, Mocarta... Imajući u vidu činjenicu da je na samom početku karijere bila studijski umetnik, ni njeno kasnije zanimanje za džez i pop ne bi trebalo da čudi. Na njenom repertoaru su i pesme savremene popularne muzike (Te Kanava je veliki fan Elvisa Prislija), kao i dela Džordža Geršvina, Kola Portera i Leonarda Bernštajna.

Kiri Te Kanava je jedna od najaktivnijih svetskih operskih pevačica, bez obzira na to što je prevalila šezdesetu godinu. Primadona u šali kaže: „Ako postoji moja zaostavština u operi, onda je to svakako činjenica da čovek može pevati veoma dugo." Ulaznice za koncert Kiri Te Kanave koštaju 1.500, 1.800, 2.000 i 2.500 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.