Diskriminacija ili preterana osetljivost: Zbog čega se sve više vrši revizija crtanih filmova? VIDEO

Izvor: B92, 03.Nov.2023, 20:01

Diskriminacija ili preterana osetljivost: Zbog čega se sve više vrši revizija crtanih filmova? VIDEO

Mnogi nekadašnji crtani odnosno animirani filmovi koji su dobili svoj rimejk tokom poslednjih godina, izmenjeni su u skladu sa novim normama.

Tako Snežanu iz "Snežane i sedam patuljaka" iz "sna" ne budi princ, a ni patuljci više nisu poželjni, čuvenom malom Bambiju ne umire majka itd... Zastupanje manjinskih prava u umetnosti sve više traži reviziju postojećih crtanih filmova i filmskih klasika što neprestano izaziva razne polemike.

Takođe, uvode se i likovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su članovi LGBTQ populacije, poznati junaci "menjaju boju kože" i drugo.

O ovoj temi su danas razovarali umetnik Nikola Koljo i digitalni kreator Ivana Ćirković, inače majka troje dece, u emisiji televizije Prva, "150 minuta".

"Živimo u jednom modernom i uređenom društvu i trebalo bi da postoji potreba da se napravi revizija. Ali imam problem, pre svega kao roditelj, sa onim što je nametnuto. Pitanje je koliko će te promene uticati zapravo pozitivno i izazvati empatiju kod dece, ako je to uopšte i cilj", počela je Ćirković.

"Ti uticaji dolaze sa zapada, a zapad je u tranziciji. Neko sada želi da ga promeni. Zapad je uspešan i bogat zahvaljujući svom ponašanju u proteklim vekovima... Ali to su kolonijalne sile koje su pljačkale svet i kao takve su stigle do određenog društvenog uspeha, dok je njihova kultura koja je sve to pratila, služila da takvom ponašanju i usmeri buduće vojnike koji će pljačkati i osvajati ceo svet. Oni su odlučili da to promene, jer je vreme danas takvo. Sada pronalaze drugi kulturni obrazac koji će im omogućiti drugi kulturni identitet, i to je upravo ovo što se događa, a mi smo svedoci te promene. Zato su koncentrisani na decu jer pokušavaju na početku da oblikuju mišljenje kod ljudi. Mi kao neka vrsta društvene perferije, od te promene dobijamo neke ostatke, poput ovoga... To je nama smešno i čudno, ali iza svega toga stoji politička odluka", nadovezao se Koljo, a detaljnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.