Izvor: Blic, 14.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Disko-politička tragedija

Disko-politička tragedija

Premijerom predstave 'Antigona' Brertolda Brehta u režiji Ivane Vujić, koja će biti izvedena 29. jula u 'Beton hali', započeće u Beogradu obeležavanje pola veka od smrti ovog velikog dramskog pisca.

- Naša disko-politička tragedija je i pored zabavnog karaktera verna dubini Brehtovog dela. Osvrćući se na rušenje Antike prikazano kod Sofokla i Brehtovog Berlina s kraja Drugog svetskog rata, pitamo se u ovoj predstavi gde smo mi danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nakon rušenja Beograda, da li smo se odrekli zločina ili ne i da li su naše žrtve uvažene ili nisu - objasnila je Ivana Vujić.

Brehtova 'Antigona' do sada nije izvođena kod nas, a tekst je za ovu priliku prevela Jelena Kostić. U ulozi Antigone naći će se Danica Ristovski, Kreonta tumači Zoran Ćosić, Ismenu Ivana Jovanović, Hemona Igor Ilić, a lik Tiresija Kosta Banuševac, koji je i scenograf predstave. Uloge tebanskih staraca poverene su prvacima Baleta Narodnog pozorišta Dejanu Kolarovu i Đorđu Makareviću.

Projekat 'Bertold Breht u Beogradu 2006. godine' obuhvatiće i brojne prateće programe. Već za sutra (19) u 'Beton hali' najavljen je 'Mali organon za teatar', simpozijum posvećen Brehtu kao dramskom piscu, reditelju i estetičaru, nakon čega slede video-projekcije predstava 'Majka Hrabrost' i 'Uspon i pad Artura Ulja' u izvođenju 'Berliner ansambla'.

Koncert songova 'Breht i ja' biće održan 17. jula u istom prostoru. Songove, za koje su na Brehtove tekstove muziku komponovali Kurt Vajl, Pol Desal, Hans Ajsler i Franc Briner, izvodiće Danica Ristovski.

M. Graf

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.