Dirigent Džon Ekslrod ponovo pred Beogradskom filharmonijom

Izvor: B92, 22.Jan.2020, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dirigent Džon Ekslrod ponovo pred Beogradskom filharmonijom

Čuveni dirigent Džon Ekslrod ponovo predvodi Beogradsku filharmoniju na koncertu 24. januara na Kolarcu, a na repertoaru su dela Johanesa Bramsa.

Prvi put sa Beogradskom filharmonijom nastupa nastupa pijanista Benedeto Lupo. Koncerti iz ciklusa #betoveninfluenser slave muziku čuvenog kompozitora i to kroz njegove sledbenike.

Jedan od njih je Brams koji je bio istinski opčinjen Betovenovom muzikom, ali je to za njega istovremeno predstavljalo veliki pritisak, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čega je često govorio da "iza sebe stalno čuje Betovenove korake".

Premijera njegovog Prvog klavirskog koncerta izazvala je veliki skandal i zgražavanje publike, a danas je jedno od omiljenih u literaturi. Beogradska publika će ga čuti u interpretaciji Benedeta Lupa, pijaniste bogate biografije. Redovan je gost u glavnim koncertnim dvoranama širom sveta, uključujući njujorški Linkoln Centar, londonski Vigmor Hol, Berlinsku filharmoniju, salu Plejel u Parizu, a mentor u toku ranog studiranja mu je bio čuveni Nino Rota.

Harizmatičnog dirigenta Džona Ekslroda, koji gradi profil jednog od najvećih dirigenata današnjice, izdvajaju inovativni programi i raznovrsni repertoari, što pokazuje i delo koje zaokružuje koncert. Publika će čuti Bramsov Klavirski kvintet ali u neobičnom ruhu - u orkestraciji Arnolda Šenberga koji je takodje bio inspirisan Betovenom i posredno Bramsom. Originalu je dao uzbudljiv kvalitet, dodajući neobične "zahvate" koji asociraju i na dzez. Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Beogradska filharmonija: Dirigent Džon Ekslrod i Benedeto Lupo u Beogradu

Izvor: DANuBeogradu.rs, 23.Jan.2020, 01:08

Dirigent Džon Ekslrod predvodiće ponovo Beogradsku filharmoniju na koncertu u petak, 24. januara 2020. od 20.00 u Kolarcu. Na repertoaru su dela Johanesa Bramsa, a prvi put sa Filharmonijom nastupa pijanista Benedeto Lupo. Koncerti iz ciklusa #betoveninfluenser slave muziku čuvenog kompozitora i to...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.