Direr je bio ovde

Izvor: B92, 25.Jul.2021, 12:53

Direr je bio ovde

Ova godina je 550. od rođenja nemačkog slikara Albrehta Direra. On je bio jedna od ikona renesanse, i stekao je slavu još za života. Reč je o jednom od najznačajnijih nemačkih umetnika.

"Jahači apokalipse" Albrehta Direra spadaju u antologijska dela svetske umetnosti. Rođen 1471. a umro 1528, živeo je na prelazu iz kasnog Srednjeg veka u doba renesanse.

Bilo je to vreme velikih dsruštvenih previranja. Crkva i vera su gubile na značaju a umesto njih je u prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plan izbila ljudska individua. Tako je bilo i u umetnosti. Dela Albrehta Direra svedoče o toj značajnoj promeni paradigme.

Nirnberg, rodni grad Albrehta Direra, bio je u njegovo vreme značajan centar ekonomskog i kulturnog života. Tamo je majstor drvoreza i bakroreza još kao mlad postao poznat. U to vreme je bilo i velikih promena na umetničkom tržištu.

Direr je veoma dobro zarađivao, jer je imao carsku penziju, ali je i uspešno prodavao svoje slike. Vrto brzo je postao superstar evropske umetničke scene.

Izučio je zlatarski zanat, što mu je pomoglo da razvije izuzetne zanatske sposobnosti. Naučio je da obrađuje metalne površine i da pravi bakroreze koji su štampani u velikim tiražima i odlično se prodavali u Nemačkoj i širom Evrope. Na svim delima je ostavljao svoj monogram - to je bio znak kvaliteta ali i rani oblik "kopirajta".

Direrova velika strast su bila putovanja. Na putovanjima je nalazio motive svojih dela. Bio je i u stalnom kontaktu sa drugim umetnicima i učenjacima. Do danas je očuvan njegov dnevnik putovanja po Porajnju.

I on može da se vidi na izložbi otvorenoj u Ahenu pod nazivom: "Direr je bio ovde. Jedno putovanje se pretvorilo u legendu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.