Dilan i Koen u izdanju Clia

Izvor: B92, 01.Sep.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dilan i Koen" u izdanju Clia

Izdavačka kuća Clio, koja je 2008. godine objavila knjigu „Dilan i Koen - Pesnici rokenrola" Dejvida Baučera (preveo sa engleskog Zoran Paunović), povodom predstojećeg koncerta legendarnog kantautora u Beogradu ponudila je svojim čitaocima posebne povoljnosti za kupovinu ove knjige.

Do kraja nedelje u prostorijama izdavača u Gospodar Jovanovoj 44, knjiga „Dilan i Koen" biće na posebnom popustu od 50%. Kupcima dva primerka Clio poklanja knjigu o džezu „But >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beautiful" Džefa Dajera (preveo sa engleskog Đorđe Trajković).

Studija „Dilan i Koen – Pesnici rokenrola" nudi politički, psihološki i umetnički portret dvojice kultnih pesnika i izvođača, povezivanjem srodnih tema u njihovom životu i radu.

Dilan i Koen poznati su u celom svetu kao veliki pop pesnici šezdesetih godina dvadesetog veka. Pripisuje im se veliki deo zasluga za pretvaranje popularne pesme u medij za preispitivanje političkih, socijalnih i političkih normi čitave epohe. Pojavili su se na sceni u vreme kada je muzička industrija revolucionarni zvuk crne muzike isporučivala u obliku bezličnih, jednoobraznih pesama za masovnu upotrebu. Dilan i Koen umeli su da daju pravi izraz gnevu protiv establišmenta, zabrinutosti i potištenosti – osećanjima koja su delili sa velikim brojem pripadnika svoje generacije.

Dejvid Baučer u ovoj knjizi razmatra Dilanov i Koenov rad u muzičkom, književnom i političkom kontekstu. On pokazuje kako su ova dvojica umetnika promenili predstave o razlici između poezije i pop pesme, kao politički aktivisti, avangardni mislioci i religiozni vizionari, koji su se izražavali posredstvom tekstova svojih pesama, ali i knjigama poezije i proze.

Profesor Dejvid Baučer predavač je u Školi za evropske studije na Univerzitetu Kardif u Velikoj Britaniji. Rukovodi brojnim projektima i istraživanjima iz oblasti političke teorije.

Saznajte više o nastupu Leonarda Koena u Beogradu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.