Digitalna arhiva vojvođanskih kompozitora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2022, 17:07

Digitalna arhiva vojvođanskih kompozitora

Sajt Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" od sada je bogatiji jer je na njemu dostupna digitalna arhiva vojvođanskih kompozitora. Ona obuhvata biografije kompozitora koji su u istoriji stvarali na području današnje Vojvodine i audio zapise njihovih dela.

Arhivom su obuhvaćeni kompozitori čija su dela značajna za domaću kulturu poput Rudolfa Bručija, Ivana Kovača, Isidora Bajića i drugih, kaže autor arhive, muzikolog Adrian Kranjčević.

On dodaje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će arhiva u narednom periodu biti dopunjena biografijama i delima savremenih kompozitora koji medijski nisu dovoljno promovisani.

Kranjčević je uvrstio i amaterske kompozitore koje su imali uspeha u muzici uprkos tome što nisu imali formalno obrazovanje.

"Ovim projketom vojvođanski kompozitori dobijaju priliku da kroz ovu krovnu organizaciju dobiju platfromu koja ćeim dati veću vidljivost i disiminaciju njhovog opusa", rekao je on.

"U 21 veku u dogotalnom formatu možete otrkiti distroju 18 i 19 veka. vidimo da naša muzika nije niotkuda a bavimo se i savremenim kompozitorima. Ovaj projekat katalogizacije i arhiviranja podržali su i savremeni kompozitori kao izuzetno značajan", naveo je Nenad Šaponja - direktor KCV Miloš Crnjanski.

Jedan od tih kompozitora je i Marko Nešić bez kojeg ne bi imali pesme koje obeleže gotovo svako veselje poput numera "Donesi vina, krčmarice", "Kad sam bio mlađan lovac ja" i "Đuvegije, gde ste da ste".

Digitalna arhiva vojvođanskih kompozitora biće dostupna na internet stranici Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" zkv.rs.

Kada se završi u digitalnom formatu Kulturni centar Vojvodine objaviće i knjigu o vojvođanskim kompozitorima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.