Izvor: Blic, 08.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detinjstvo u rimsko doba

Detinjstvo u rimsko doba

Italijanski institut za kulturu otvorio je za javnost svoje renovirano zdanje u Ulici kneza Miloša 56 izložbom rimskih skulptura pod nazivom 'Detinjstvo'.

Skulpture dece stigle su u Beograd iz nekoliko italijanskih muzeja kao što su Nacionalni muzej u Rimu, Arheološki muzej u Parmi, Muzej Kjaramonti i Pokrajinski muzej Kampanije. Više o ideji da se specifičnom temom izložbe skulptura inauguriše novi ne samo izložbeni prostor u našoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prestonici, čuli smo od direktorke Italijanskog instituta za kulturu Alesandre Bertini-Malgarini.

- Hteli smo da izložba bude tematska i edukativna, zbog čega smo se opredelili za 'detinjstvo', jer se u starom Rimu rođenju, herojstvu majke, dečjim igrama i odrastanju pridavao veliki značaj. Izložbu smo podelili na tri segmenta: prvi obuhvata sam čin rođenja, drugi razonodu, a treći mladost. Ilustruju ih, između ostalog, 'Žena na prestolu' sa dva novorođenčeta u naručju, skulptura poreklom iz svetilišta u Kapui, statueta malog usnulog roba sa svetiljkom, pronađena tokom čišćenja Dioklecijanovih termi, 'Devojka' u terakoti, iz svetilišta antičkog grada Lavinijuma posvećenog Minervi, mali Erot koji skida masku, statueta mladića (najverovatnije Nerona) u togi... Sa fotografijama reljefa iz Vinja Amendole na rimskom putu Apija Antika i pratećim objašnjenjem (tekstovima) izložba će, nadam se, predočiti simbole klasične civilizacije u kojoj se nalaze i najdublji koreni naše evropske kulture. Izložbu su otvorili Alesandro Merola, ambasador Italije u Beogradu i prof. dr Nikša Stipčević.

Izložba 'Detinjstvo' će biti otvorena do 5. januara 2007. godine.

M. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.