Izvor: Blic, 20.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detinjstvo Sv. Save

Detinjstvo Sv. Save

Izdavačka kuća 'Dereta' objavila je između dva sajma knjiga 165 naslova i pokrenula veoma značajne biblioteke, među kojima izdvajamo edicije posvećene leksikografiji i filozofiji. Pomenimo samo 'Rečnik filozofije i religije' Vilijama Riza, zatim 'Rečnik moderne ekonomije' Dejvida Pirsa, koji je od strane svetske stručne javnosti ocenjen kao najbolji u svom domenu. Dragan Mojović, urednik u ovoj izdavačkoj kući, od brojnih dela značajnih za srpsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kulturu izdvaja nekoliko kapitalnih knjiga.

'U domenu filozofije pokrenute su čak tri biblioteke, a u jednoj od njih objavljena je ‘Kritika čistog uma’ Imanuela Kanta sa novim predgovorom, koji na određen način baca novo svetlo na ovo delo. Zatim knjiga Bertranda Rasela ‘Mudrost Zapada’ čiji će značaj tek doći do izražaja. U okviru psihologije pokrenute su dve biblioteke, a u njima, između ostalog, objavljena je ‘Empatija’ Martina Hofmana, vodećeg dečjeg socio-psihologa u svetu. Takođe je u oblasti psihologije objavljena knjiga ‘Ličnost’, koja je po oceni mnogih svetskih stručnjaka proglašena najintegralnijom studijom u oblasti teorije ličnosti. Između ostalog i zbog toga što objedinjuje sva znanja iz te oblasti koja su dosegnuta u različitim naukama', rekao je Mojović.

Iz ovogodišnje produkcije 'Rada' Jovica Aćin izdvaja na srpskom do sada najtačnije izdanje Bulgakovog hita svih vremena 'Majstor i Margarita', poeziju Kavafija, roman Vladimira Nabokova 'Stvarni život Sebastijana Najta', takođe iz biblioteke 'Reč i misao'. Naime, prvi roman Nabokova napisan na engleskom, prvi put je sada objavljen kod nas, a reč je o 'neobičnom i uvrnutom delu, koje izaziva mnoge sporove među znalcima'.

- Posebno plene nove knjige objavljene u okviru biblioteke 'Znakovi pored puta', od kojih bih izdvojio 'Dvadeset pesama o ljubavi i jedna ljubavna' Marije Knežević - ističe Simon Simonović, direktor 'Rada'.

Izdavačka kuća 'Bookland' iz Beograda, koja deluje već osam godina, objavljujući vrhunska ostvarenja, pre svega domaće književnosti za decu, predstaviće na Sajmu knjiga i novih 28 naslova iz ovogodišnje produkcije. Značajna je pojava Antologije narodnih bajki sveta i Antologije srpske poezije za decu, koje je sastavio Dragan Lakićević.

- Od sjajne antologije poezije za decu koju je sačinio Duško Radović, ova koju sam radio razlikuje se u tome što uključuje oko 30 autora koje Radović, preduhitren smrću, nije stigao da uvrsti - objašnjava Lakićević. Veliko interesovanje vlada i za knjigu 'Princ Rastko' Milovana Vitezovića, o detinjstvu Svetog Save. Lj. J. - T. Nj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.