Detektivi i pesnici

Izvor: Politika, 12.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detektivi i pesnici

„Gitara” debitantski film ćerke Roberta Redforda, mađarski „Istražitelj” i indonežanski „Fotograf”. – Arsenijevićev film u programu „Drugi pogled”

Od našeg specijalnog izveštača

Karlove Vari – Tradicionalno, u programu „Otvorene oči” karlovovarski festival svojoj publici nudi izbor filmova koji su, prema mišljenju legendarne selektorke Eve Zaoralove, obeležili Kanski festival. Tako su se u ovdašnjim projekcionim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dvoranama našli i pobednički filmovi „Gomora”, „ Il Divo”, „Lornino ćutanje”, ali i animirano-dokumentarni film „Valcer sa Baširom” i dokumentarac „Vreme i grad” u kojem reditelj Terens Dejvis posmatra svoj rodni Liverpul...

U bogatoj festivalskoj ponudi našao se i veliki broj filmova koji su nedavno bili viđeni i u Novom Sadu na festivalu Sinema Siti, poput pobedničkog američkog filma „Balast”, islandskog „Neverovatna istina o kraljici Rakeli”, ugandskog „Diviziona”, albanskog „Ma Ce Duna”, iranskog „Pesme vrabaca” i serijala aktuelnih muzičkih filmova. U programu „Drugi pogled” juče je prikazan i koprodukcijski film Stefana Arsenijevića „Ljubav i drugi zločini”, a naš reditelj je i jedan od festivalskih gostiju.

U poslednja dva dana, blicevi fotoreportera sevali su najviše pri pojavi američkog glumca Denija Glovera koji zajedno sa rediteljem Džonom Sejlsom predstavlja prošlogodišnjeg sansebastijanskog pobednika, film „Slatkorečivac”, ali pažnja kamera nije zaostajala ni tokom susreta živahnog a vremešnog Kristofera Lija sa novinarima i publikom. Novine su pune i lepih lica glumica Meloni Dijaz (igra u filmu Mišela Gondrija „Budi ljubazan premotaj”) i Safron Barouz koja je ostvarila izvrsnu ulogu u filmu „Gitara” s kojim kao reditelj debituje Emi Redford, ćerka velike holivudske zvezde, glumca i reditelja Roberta Redforda.

„Gitara” je evropsku premijeru imala sinoć kao četrnaesti, poslednji film u glavnom takmičarskom programu 43. festivala u Karlovim Varima čiji se rasplet bliži kraju. Reč je o njujorškoj priči za koju možemo reći da je ispričana u formi urbane bajke za odrasle, u kojoj se glavna junakinja suočava sa dijagnozom raka laringsa na neuobičajen način. Verujući da joj je preostalo samo dva meseca života, iznajmljuje velelepni stan, puni ga skupim ludorijama naručenim preko kataloga i plaćenim kreditnim karticama, vodi ljubav sa crncem, nosačem iz službe selidbi i devojkom koja raznosi picu, kupuje crvenu električnu gitaru o kakvoj je sanjala još kao devojčica i uči da svira... Jednom rečju, iako ne izlazi iz stana, oseća se življom i poletnijom nego ikada pre. I gle čuda, njen rak je sam od sebe nestao kao rukom odnesen, a jedino objašnjenje koje je konzilijum lekara spreman da ponudi jeste da rak više nije prepoznavao telo u kojem je rastao (!?). Iako je priča pretenciozna i gotovo naivna (scenario je nastao prema romanu njujorškog andergraund pisca Amosa Poa), Emi Redford se kao reditelj-debitant nije obrukala, pre svega zahvaljujući izvrsnoj glumi Safron Barouz.

Od filmova u zvaničnoj konkurenciji viđenih u poslednja dva dana, dobre ocene zavređuju mađarski inteligentno postavljen i režiran debitantski film „Istražitelj” Atile Gigora i indonežanski „Fotograf” Nana Trivenija Ačnasa, intrigantna drama o prijateljstvu, malo sporog ritma ali visokih umetničkih dometa i vizuelno-poetskih kvaliteta koja osvaja gledaoca i svojom autentičnošću. Za razliku od ovog dela, mađarski „Istražitelj” postavljen je kao detektivski film. Po temi čak neodoljivo podseća na Golubovićevu „Klopku” (pokretač radnje je prihvatanje izvršenja plaćenog ubistva zarad operativnog zahvata člana porodice), ali, za razliku od srpskog kolege, Grigor svog junaka i čitav film pomalo bizarno, a često i veoma duhovito, vodi u neočekivanom pravcu stalno istražujući i kompleksna pitanja morala, što je na kraju rezultiralo i burnim ovacijama publike.

Dubravka Lakić

[objavljeno: 13.07.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.