Delegacija kulturnih poslenika sa Islanda u poseti Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Sep.2023, 16:16

Delegacija kulturnih poslenika sa Islanda u poseti Srbiji

Čak 150 kilograma knjiga dospelo je u Srbiju kao poklon delegacije!

Ovih dana u Srbiji je boravila delegacija petnaest direktora institucija i radnika u kulturi sa Islanda. Prešli su 3.500 kilometara i došli u Beograd samo sa jednim razlogom: da posete Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i dogovore saradnju sa ovim srpskim udruženjem pod čijim krovom su otvoreni Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti i Dom legata.

Delegaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je predvodio Kari Bjarnason, direktor biblioteke Vestman ostrva. U delegaciji su bili i direktorka etnografskog muzeja, direktor multikulturalnog centra, direktorka galerije, zamenici direktora, načelnici odeljenja, bibliotekari, arhivisti, ali i autori važnih knjiga i naslednici značajnih islandskih donatora u kulturi.

U svečanoj sali Adligata otvorena je Zbirka Islanda, darovano je više od dve stotine publikacija o Islandu za fond Adligata, potpisan je protokol o saradnji sa Bibliotekom Vestman ostrva i uručeno je počasno članstvo u Adligatu gospodinu Kariju Bjarnasonu.

Tokom trodnevne posete islandske delegacije otvorena je izložba fotografija “Island očima srpskog putnika” u Arhivu Vojvodine, predstavljena je izložba i digitalni portal “Island u istorijskoj štampi Srbije” u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković”, gde je vođa islandske delegacije Kari Bjarnson održao predavanje “Napad Turaka na Island 1627. godine”.

Veče islandske kulture u Adligatu prošlo je u znaku vulkana, ptica, i prelepih islandskih predela, ali i informacijama o najznačajnijim institucijama kulture ove zemlje i naročito Vestman ostrva. Gosti su predstavljali institucije u kojima rade, a to su značajne  biblioteke, muzeji, umetničke zbirke, jedna od najvažnijih zbirki stare i retke knjige na Islandu kojom upravljaju, ali su nam govorili i o napadima Turaka na ovo udaljeno ostrvo i eksploziji vulkana koja im je umalo uništila živote. Goste je pozdravio član gradskog veća Grada Beograda, takođe i član Adligata, Vuk Mirčetić.

Delegacija sa Islanda donela je čak 150 kilograma knjiga u Beograd kao poklon Adligatovom Muzeju knjige i putovanja. Da bi ovoliki broj knjiga stigao do Beograda, delegacija je morala da se zadovolji sa donošenjem minimalno odeće – umesto 20 kilograma, svakoj osobi u delegaciji je dozvoljeno da ponese samo 10 kilograma stvari, a ostatak su bile knjige za Adligat! Gospodin Bjarnson je govorio o najznačajnijim knjigama koje je doneo. Objasnio je da je luksuzni komplet saga izdanje islandske države i da se ne nalazi u slobodnoj prodaji, već ga jedino islandska država poklanja institucijama. Na molbu gospodina Bjarnsona, jedan komplet je dobijen za Adligat. Jedan od najpoznatijih islandskih živih pisaca Sjon Sigurdson, blizak saradnik pevačice Bjork, poklonio je potpisane knjige za Adligat – i to je potpisao svoja dela prevedena na srpski jezik!

Protokol o saradnji između Biblioteke Vestman ostrva i Adligata potpisan je u prisustvu svih članova islandske delegacije i nekoliko članova Adligata. Dogovoreno je otvaranje srpskog kutka u biblioteci na Vestman ostrvu. Knjige i materijale za ovaj kutak obezbediće Adligat sa svojim partnerima, a prve publikacije na engleskom jeziku već je poklonio Arhiv Vojvodine.

Gospodinu Kariju Bjarnasonu dodeljeno je počasno članstvo u Adligatu, čime je postao prvi član ovog srpskog udruženja koje svoje članove ima u 40 država, na Islandu.

„Bogatstvo koje smo videli u srpskom Adligatu nemerljivo je, za sat vremena prošli smo celim svetom, videli mnogo toga što se nigde drugde ne može videti. Žao nam je što sva tri dana u Beogradu nismo proveli razgledajući Adligat“, govorili su članovi delegacije. Da bi se gospodin Kari Bjarnson, vođa delegacije, osećao kraljevski, dozvoljeno mu je da nakratko u rukama drži štap kralja Milana.

Izložba “Island – očima srpskog putnika”, Arhiv Vojvodine u Novom Sadu

Korpus izložbe čine fotografije nastale tokom boravka Lazića na Islandu, kada je mesec dana putovao sa kraja na kraj Islanda i svojim perom, ali i foto-aparatom, zabeležio trenutke islandskog života i prirodu. Penjao se na vulkane, sačekivao auroru borealis, družio sa kolegama bibliotekarima i provodio usamljeničke časove u divljini i u procepima između kontinenata. Izložba je omaž tom putovanju i ujedno dobrodošlica islandskim kolegama i partnerima, otvorena u Arhivu Vojvodine. Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, Kari Bjarnason i Viktor Lazić. Nakon otvaranja i razgledanja izložbe, na kojoj su pojedine fotografije rodnih predela dovele naše goste skoro do suza, članovi delegacije sa Islanda obišli su biblioteku Arhiva Vojvodine i Muzej prisajedinjenja.

U Novom Sadu islandska delegacija je posetila i Maticu srpsku, gde ih je primio direktor biblioteke Matice srpske Selimir Radulović. U Inđiji delegacije se zaustavila u ogranak Adligata kako bi posetili spomen-sobu Miloša Crnjanskog i upoznali se sa životom i radom jednog od najvećih srpskih pesnika.

Island u istorijskoj štampi Srbije, Napad Turaka na Island 1627. godine

U saradnji Adligata i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ napravljena je izložba i digitalni portal „Island u istorijskoj štampi Srbije“. Iz srpske periodike prethodnih 140 godina (najstariji članak je iz 1880) izdvojeno je 115 članaka koji su grupisani u osam oblasti. Naročito je zanimljiv odeljak sa izabranim putopisima Crnjanskog o Islandu, kao i o pravima žena, dok su posebni odeljci posvećeni obrazovanju i kulturi, spoljnoj i unutrašnjoj politici, privredi i poljoprivredi i sportu. Ideju i organizaciju sproveo je u delo potpredsednik Adligata Adam Sofronijević, a odabir materijala učinili su Dejana Kavaja Stanišić i Dragana Janković.

Uvodni tekst za portal i izložbu napisala je – veštačka inteligencija! Ovo je verovatno prva izložba u Srbiji u kojoj uvodni tekst napisao (i preveo na engleski) računar, koji nam je poručio i ovo: „Srbija i Island su možda geografski udaljeni, ali njihovi kulturni i istorijski odnosi pokazuju snagu zajedničkih interesa, radoznalosti i istinske želje da uče jedni od drugih. Ove veze nastavljaju da se razvijaju i obogaćuju živote ljudi u obe nacije, stvarajući most između istočne i severne Evrope koji slavi različitost i kulturna istraživanja.“ Portal sa člancima možete pogledati na: Island u istorijskoj štampi Srbije http://island.unilib.rs/

Islandsku delegaciju je u Univerzitetskoj biblioteci dočekao direktor Aleksandar Jerkov. Posle obilaska biblioteke, vođa islandske delegacija g. Kari Bjarnason održao je predavanje „Napad Turaka na Island 1627. godine“ o najstrašnijoj istorijskoj epizodi ove zemlje kada je u napadu Osmanlija polovina stanovništva ostrva Vestman odvedena u ropstvo u daleki Alžir.

Rad srpskih bibliotekara predstavila je gospođa Oja Krinulović iz Bibliotekarskog društva Srbije i biblioteke Univerziteta u Beogradu, a pozdravnu besedu gostima o problemu vremena i čitanju održao je pomoćnik upravnika Univerzitetske biblioteke Adam Sofronijević.

Kako je došlo do saradnje – Viktor Lazić

“Usred prestonice Vestman ostrva, arhipelaga koji se nalazi na jugu Islanda, jednog jutra 1973. godine tlo je počelo da podrhtava, a zatim i da se uzdiže. Uskoro se u blizini glavnog trga podigao – vulkan! Uništio je 400 domova, još toliko oštetio, to je polovina svih kuća na ostrvu, ali su stanovnici uspeli da se evakuišu i lava nije progutala nijedan život. Na ovo ostrvo stigao sam kako bih se popeo do kratera neobičnog vulkana koji je tako strašno iznenadio žitelje. A to je tek jedan od 80 vulkana, uglavnom podvodnih, u neposrednoj blizini. Dok sam se sa njega spuštao ugledao sam zgradu biblioteke i muzeja, i prirodno, tako uzbudljivu šetnju nastavio sam u biblioteci. Tamo me je dočekao Kari Bjarnason, direktor. Uz svetlost aurore borealis koja se polako spuštala na grad, dogovorili smo saradnju Adligata i institucija kulture Vestman ostrva. Pa ipak, nisam očekivao da će ih priča o Adligatu i Srbiji toliko zainteresovati da će se tako značajna delegacija uputiti sa dalekog Islanda u Beograd”, priča Viktor Lazić, počasni predsednik Adligata i putopisac.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.