Delegacija iz Kine posetila Srbiju, dogovorena bliža saradnja književnika dveju zemalja

Izvor: B92, 30.Apr.2019, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija iz Kine posetila Srbiju, dogovorena bliža saradnja književnika dveju zemalja

Predstavnici Udruženja pisaca Narodne Republike Kine boravila je u poseti Udruženju književnika Srbije i Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat"

Delegacija Udruženja pisaca Narodne Republike Kine tokom uskršnjih praznika boravila je u poseti Udruženju književnika Srbije i Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat". Kineska delegacija zainteresovana je za proširivanje saradnje na polju kulture, te povezivanje i bliže upoznavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpske i kineske književnosti i književnika.

Među kineskim predstavnicima, u delegaciji koju su činili Či Ciđijen, Vang Jueven, Lijang Hungjing, Liju Heng i Džang Tao, ugledni i značajni kineski književnici koji su ujedno i funkcioneri nacionalnog kineskog udruženja pisaca, našli su se i urednici kineskih književnih časopisa i književni kritičari

Ova delegacija na najbolji način predstavlja modernu književnu scenu Narodne Republike Kine. Njihova dela su ekranizovana, po njihovim scenarijima snimani su filmovi i serije, a njihove knjige su bestseleri - naročito je istaknut potpredsednik kineskog Udruženja pisaca Liju Heng.

U Udruženju književnika Srbije ovom prilikom dogovoreni su konkretni modeli saradnje u vezi sa budućim posetama srpskih pisaca Kini i kineskih Srbiji, ali i u vezi sa prevođenjem srpskih književnih dela na kineski i kineskih na srpski. Jedna od značajnih tema razgovora bilo je i korišćenje savremenih tehnologija u približavanju književnosti dveju naroda.

Kineska delegacija posetila je i Smederevo, Smederevsku tvrđavu i bila je ugošćena od strane smederesvkih pisaca.

Delegacija je posetila Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti u Udruženju „Adligat“. Bili su oduševljeni kako srpskim nacionalnim blagom, tako i predmetima od značaja za svetsku kulturu i književnost, iznenađeni bogatstvom koje mogu da vide u Beogradu. Naročito ih je fasciniralo bogotastvo azijske zbirke „Adligata“ u kojoj se, između ostalog, nalazi specijalizovana zbirka Mao Ce Tunga, kao i potpisana knjiga prvog kineskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.