Dela iz zbirke Joce Vujića u Narodnom muzeju

Izvor: RTS, 12.Jul.2018, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dela iz zbirke Joce Vujića u Narodnom muzeju

Malo se zna da je čuvena slika "Devojka u plavom" Đure Jakšića jedna od slika iz Zbirke Jovana Joce Vujića. A Joca Vujić je Univerzitetu u Beogradu poklonio slike domaćih i stranih umetnika. Muzej u kojem je trebalo da budu smeštene nikad nije sagrađen. Ta dela sada su u Narodnom muzeju u Beogradu.
Joca Vujić je želeo da našim istraživačima omogući dostupnost umetničke baštine. A interesovali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su ga pre svaga slikari koji su stvarali u Vojvodini. Prvu ideju da se organizuje izložba, omeo je drugi svetski rat.

"Veći deo te zbirke je čuvan u prostorijama Kapetan Mišinig zdanja, jedan deo u prostorijama Tehničkog muzeja, prilikom bombardovanja jedan deo je stradao ali su mnoge slike sačuvane tako što su bile sakrivene, zakopane. I ukupno posle rata 229 dela je nađeno, od toga je pet bilo uništeno, odnosno nije moglo da se restaurira", kaže Živan Lazović, prorektor Univerziteta u Beogradu.
Na čuvanje su slike potom stigle u Narodni muzej 1949. godine.
"Odabir koji je inkorporiran u okviru stalne postavke Narodnog muzeja čini integralni deo ove postavke koja se odnosi na umetnost srpsku 18. i 19. veka. Pored Mile Popović, odnosno Devojke u plavom Đure Jakšića u prostoru gde se nalazimo su i platna Jovana Popovića, Dimitrija Avramovića kao i Konstantina Danila", kaže Lidija Ham, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu.
U formiranju kolekcija nacionalnog muzeja, objašnjavaju kustosi, osim velikog državnog angažovanja, važnu ulogu imaju i pojedinci.
"Narodni muzej čuva još tri značajne, veoma dragocene tri numizmatičke zbirke. Jedna je porodice Vajfert, druga profeosra Kovačevića, i treća je zbirka Ferari", kaže Lazović.
Univerzitet u Beogradu nije odustao od ideje da pod svojim okriljem ima i muzej, kako bi se na jednom mestu našlo sve ono što su mu zadužbinari darivali. Ali za to je potrebna pomoć ministartsva i društva uopše.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.