Del Toro režira Hobita

Izvor: B92, 28.Jan.2008, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Toro režira Hobita

Filmsku adaptaciju Tolkinove knjige "Hobit", koju mnogi sa nestrpljenjem iščekuju, potpisaće reditelj Giljermo Del Toro, koji je trenutno u pregovorima sa kompanijama "MGM" i "New Line", producentima ovog projekta.

Potraga za pravim rediteljem pokazala se kao najveći problem za "MGM" i "New Line", zato što bi neprikladna adaptacija mogla da odbije ljubitelje Tolkinovog dela, i samim tim donese ogromne gubitke kompanijama.

Del Toro, čije se ime našlo se na najužoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << listi reditelja koji bi mogli uspešno da na filmsko platno pretoče "Hobita", nominovan je za Oskara za ostvarenje "Panov lavirint", a potpisao je i adaptacije stripova "Hellboy" i "Blade2".

Za kompaniju "New Line" snimanje "Hobita", posle izuzetno uspešnog "Gospodara prstenova", prioritetno je pitanje. Reditelj Piter Džekson želeo je sam da adaptira "Hobita", ali je uleteo u spor sa kompanijom "New Line" u vezi sa raspodelom zarade od "Gospodara prstenova", tako da, sve do decembra prošle godine kada je spor razrešen, nije bilo izvesno da li će on učestvovati u projektu.

Zbog obaveza oko drugih filmova odlučeno je da Džekson bude samo izvršni producent "Hobita", a da režiju preuzme neko drugi.

Kako u Americi još uvek traje štrajk pisaca i scenarista, započet u novembru, nije poznato ko će napisati scenario za ovu adaptaciju.

Del Toro i Džekson će nadgledati pisanje scenarija za dva nastavka "Hobita", koja će se snimati u isto vreme, najverovatnije u toku 2009.

Budžet za produkciju je procenjen na oko 150 miliona dolara po filmu.

Prvi nastavak "Hobita" premijerno će biti prikazan 2010. godine, a drugi 2011.

"Hobit", knjiga koju je Tolkin napisao za svoju decu, objavljen je u Britaniji 1937. "Gospodara prstenova" Tolkin je napisao 17 godina kasnije.

Del Toro trenutno završava drugi nastavak filma "Hellboy" pod nazivom "Zlatna armija" u produkciji kompanije "Universal".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.