Dejan Savić: zadovoljni ulazimo u novu sezonu

Izvor: Studio B, 15.Sep.2014, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejan Savić: zadovoljni ulazimo u novu sezonu

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić najavio je 146. sezonu nacionalnog teatra.

On je predstavio nove vršioce dužnosti direktora Opere Anu Zoranu Brajović i Drame - Željka Hubača, koji su najavili planove u svojim sektorima, isto kao i dosadašnji vršilac dužnosti direktora Baleta Konstantin Kostjukov.

NP otvara vrata za publiku 1. oktobra sa operom "Karmen" Žorža Bizea u režiji Nebojše Bradića. U ovoj postavci u naslovnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ulozi prvi put nastupa Jadranka Jovanović, dok prvak opere Dejan Maksimović debituje u ulozi Don Hozea.

Savić je zahvalio prethodnim direktorima Opere i Drame (Jeleni Vlahović i Spasoju Ž. Milovanoviću), napominjući da im je istekao ugovor, a i da postoji potreba za novim sadržajima i novim izrazom.

"Narodno pozorište mora da ima vodeću ulogu i da služi za primer drugima. U narednom periodu, uz nastavljanje naše elitne kulturne, kao i edukativne uloge, pružićemo šansu i mladim, još neafirmisanim umetnicima. Bitna tačka rada biće i međunarodna gostovanja", rekao je on.

Tokom leta renovirana je velika scena u delu tehničke opreme, zahvaljujući sredstvima Ministarstva za kulturu. Repertoar je utvrđen do kraja kalendarske godine, "tako da zadovoljni ulazimo u novu sezonu", izjavio je Savić.

Dirigent Ana Zorana Brajović diplomirala je klavir, teoriju i dirigovanje u Beogradu, nastupala kao najmlađi dirigent Opere NP, a usavršavala se u Americi, gde je i radila.

"Vratila sam se da Narodnom pozorištu dam bar deo onoga što je ono učinilo za mene. Imamo divan ansambl i trudiću se da što više gostujemo", rekla je ona, najavljujući da već ove jeseni "Leteći Holanđanin" ide u Temišvar i Krajovu.

Uz novi projekat "Opera u školama", podržaću i razviti postojeći projekat "Karmenijana". Plan je da posle Jadranke Jovanović kao Karmen gostuju sve druge naše dive koje su pevale tu rolu, rekla je nova direktorka.

U planu je i obnova omiljene opere "Travijata", zatim u okviru ciklusa vraćanja srpskih kompozitora na našu scenu premijera opere Svetislava Božića, kao i predstava "Saloma" za jubilej Riharda Štrausa i "Otelo" povodom 20 godina rada tenora Dušana Plazinića.

Dramaturg Hubač, inače stalni član NP, rekao je da će do kraja godine biti nastavljeni započeti projekti, a da bi tek potom mogao da se posveti svom repertoaru u kojem bi želeo tačnu meru između domaće i svetske klasike, proverene, ali i mlade reditelje iz Srbije i regiona i program za animiranje mladih domaćih dramskih pisaca.

U toku su probe za "Knjigu drugu" Branislava Nušića, u režiji Anđelke Nikolić. Premijera će biti 20. oktobra na 150. godišnjicu velikog srpskog komediografa.

Tim povodom biće održana revija "Nušićevi dani" - sa predstavama po Nušiću sa repertoara NP i gostovanjima njegovih komada u izvođenju teatara iz Novog Sada, Sombora, Kruševca i Zaječara.

U toku je i zahtevni projekat "Put u Damask" Augusta Strindberga u režiji Nikite Milivojevića. Premijera će biti na Dan NP - 22. novembra, a u planu je da se sa tom predstavom nastavi saradnja sa švedskim Dramatenom, rekao je Hubač.

Kostjukov je najavio važno gostovanje baleta "Aleksandar" u Meksiku, 22. i 23. oktobra na glavnom programu festivala "Servantino" koji je jedan od najvećih u svetu, uz još četiri izvođenja u različitim gradovima.

U decembru će biti obeležen jubilej - deset godina od premijere i 150 izvođenja baleta "Ko to tamo peva".

U Sava centru biće izvedeni baleti "Labudovo jezero" sa gostima iz Boljšog teatra, "Krcko oraščić" sa gostima iz Ukrajine...

U planu je obnova "Žizele", najstarije baletske predstave u NP, koja je na repertoaru već 50 godina, a zatim premijera "Slika  Dorijana Greja" u koreografiji našeg poznatog umetnika Vladimira Logunova.

U programu "Veče mladih koreografa" na maloj sceni svoj rad će prikazati Dejan Kolarov i Đorđe Makarević, najavio je Kostjukov.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savić: U Novoj sezoni Narodno pozorište sa novim direktorima

Izvor: Beta Video, 15.Sep.2014

BEOGRAD – Vd upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić izjavio je da će Narodno pozorište u novu sezonu ući sa novim ljudima i novim direktorima. (CH1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.