Izvor: Arte, 17.Maj.2022, 09:23

Debatni program u X vitamin galeriji

Galerija X vitamin pokreće novi debatni program koji će uređivati Dušica Popović. Premda motivisane nekim pitanjima koja pokreću aktuelne izložbe, teme debata neće biti direktno povezane sa izloženim delima već će predstavljati nezavisnu inicijativu.

Cilj debata biće prepoznavanje i preispitivanje nasleđenih i novostečenih opštih mesta, automatizama i redukcionizama u savremenoj kulturi, u skladu sa Heraklitovim aforizmom:

”Ljudi se varaju u saznavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << vidljivih stvari, slično Homeru (a on je bio mudriji od svih Grka). Njega su, naime, prevarili dečaci, koji su ubijali vaši, rekavši mu: “Što smo primetili i uhvatili, to ostavljamo, a što nismo ni primetili ni uhvatili, to sobom nosimo.”

Motivisane pitanjima koja pokreću aktuelne izložbe, teme debata predstavljaju nezavisnu inicijativu i dodatni program u okviru izložbe.

Pozivamo vas da prisustvujete razgovoru na temu

EFEMERNOST VEČNOSTI I PROTIVOTROVI

koji se realizuje povodom samostalne izložbe Izmišljam se, Dejane Vučićević

u ponedeljak 16. maja od 19 časova

X VITAMIN, Resavsavska 19, Beograd

Učesnici/e:

Dragan Bulatović, muzeolog

Dušica Popović, urednica programa

Od kada je naša evropska kultura usvojila linearni pristup vremenu, ono se počelo smatrati nepovratnim. U isto vreme, njegova suprotnost večnost ili bezvremenost je postala naša opsesija i nezaobilazni etalon utopije: od religijskih do svetovnih praksi (npr. konzervacije umetnosti) svuda se implicitno ili eksplicitno provlači ideja o večnom trajanju/opstajanju istog – bar  jednog ljudskog (ne)materijalnog entiteta, (reprezenta) duha, tela a sutra softvera ili programa.

S druge strane, efemernost označava kratkotrajnost i  istovremeno beznačajnost. Sve što je kratkotrajno po pravilu je beznačajno (premda obrnuto ne važi). Međutim, Borhes u svojoj priči Besmrtnik pokazuje suprotno: bezvremenost nije ono što daje vrednost svim našim naporima, pre će biti da je dovodi u pitanje... (p (https://mcusercontent.com/d99912a7f7fc609d20765ea6c/files/44ff332f-26c4-b039-89dd-a8ed8f4d60f6/Besmrtnik_Borhes.pdf) reuzmi kopiju pripovetke Besmrtnik (https://mcusercontent.com/d99912a7f7fc609d20765ea6c/files/44ff332f-26c4-b039-89dd-a8ed8f4d60f6/Besmrtnik_Borhes.pdf) ) (https://mcusercontent.com/d99912a7f7fc609d20765ea6c/files/44ff332f-26c4-b039-89dd-a8ed8f4d60f6/Besmrtnik_Borhes.pdf)

Dušica Popović (1981), završila istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Piše kritiku i eseje iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture. Prevodi sa engleskog na srpskohrvatski jezik tekstove iz savremene humanistike za Treći program Radio Beograda. Kontinuirano razvija teoriju i praksu vlastitog umetničkog pravca pod nazivom otogrifizam.

Dragan Bulatović (1951), istoričar i histerik*umetnosti.

Profesor u penziji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i osnivač Centra za muzeologiju i heritologiju pri ovom fakultetu. Autor knjiga Umetnost i muzealnost i Od tezora do tezaurusa i brojnih studija iz oblasti teorije i prakse muzeologije i heritologije, istorije i teorije moderne umetnosti i estetike. *Utopista naklonjen aporijama. Umirovljeni promoter svedočanstvenosti zaborava. Ljubitelj tumačenja protumačenog.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.