Davidu Grosmanu Nagrada za mir nemačkih izdavača

Izvor: Glas javnosti, Beta, 11.Jun.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davidu Grosmanu Nagrada za mir nemačkih izdavača

BERLIN - Izraelski pisac David Grosman dobitnik je prestižne Nagrade za mir nemačkih izdavača i knjižara zbog zalaganja za pomirenje Izraelaca i Palestinaca, saopštio je žiri.

"U svojim romanima, esejima i pričama, on nastoji da razume i opiše ne samo svoj stav već i stav ljudi koji drugačije misle", naveo je žiri u obrazloženju odluke.

David Grosman je najvažniji savremeni izraelski pisac i jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pisaca, a svetsku slavu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << stekao romanom "Vidi pod: Ljubav".

Najvažnije knjige proze: "Osmeh jagnjeta", "Intimna gramatika", "Cik-cak dečko", "Budi moj nož", "Neko da pobegnem sa njim", "Njeno telo zna", "Lavlji med".

Najvažnije publicističke knjige: "Žuti vetar", "Spavajući na žici", "Smrt kao način života.

Nagrada Udruženja nemačkih knjižara, vredna 25.000 evra, dodeljuje se od 1950. godine osobi koja je svojim književnim, naučnim ili umetničkim radom "na značajan način doprinela širenju mirovnih ideja".

Među dosadašnjim dobitnicima te nagrade su Klaudio Magris, Orhan Pamuk i Peter Esterhazi.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.