David Vartabedijan: Top 50

Izvor: Arte, 28.Maj.2019, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

David Vartabedijan: Top 50

Samostalna izložba radova Davida Vartabedijana biće otvorena 31. maja u Rančićevoj kući - galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, sa početkom u 19 časova. Izložba traje do 18. juna 2019. godine.

Postavka predstavlja izbor ilustracija nastalih za potrebe rubrike „Hit Strana“ Politikinog Zabavnika, najstarijeg nedeljnog magazina u Srbiji, izvedenih u kombinovanoj tehnici crteža, kaligrafije i teksta.

Nakon otvaranja postavke, u okviru muzičkog programa >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << ustanove „Muzička bašta“ nastupiće  sastav Ice Cream Man. Ice Cream Man (Mića Luković) svojom svirkom parira bilo kojem velikom bendu. Osim vokala, on svira gitaru, usnu harmoniku, perkusije: bas bubanj, stomp box i hi hat. Donosi stari zvuk delta bluza, ogoljen na potpuno moderan način i sveden na svoje osnove – miks sirovog bluza i starinskog folka, obogaćen zvucima usne harmonike.

„TOP 50“ Davida Vartabedijana je naziv koji aludira na Top liste, i u ovom slučaju predstavlja odabir od 50 ilustracija u selekcije od preko 300 radova nastalih za potrebe rubrike „Hit Strana“, koja se u najstarijem nedeljnom magazinu u Srbiji, Politikinom Zabavniku, iz nedelje u nedelju bavi aktuelnom domaćom i inostranom muzičkom scenom. Na ilustracijama rađenim u kombinovanoj tehnici, u spoju crteža, povremeno kaligrafije i teksta, predstavljeni su mnogobrojni domaći i inostrani muzičari o kojima je autor pisao u okviru rubrike „Hit Strana“.

David Vartabedijan (1968) rođen je u Beogradu. Školu za Industrijsko oblikovanje, odsek grafički dizajn, završio je 1987. godine. Diplomirao je 1992. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, odsek grafika, u klasi profesora Velizara Krstića. Od 1985. se aktivno bavi grafičkim dizajnom i crtanjem stripova, koje publikuje u časopisima “Non”, “Mladost”, “Naš Strip” i učestvuje u radu strip društva “Beogradski krug 2”. Potom radi kao dizajner rok magazina (“Pop Rock”, “Rocks” i dr.), novinar-muzički kritičar čije tekstove o rok muzici i kulturnim dešavanjima objavljuju periodični magazini, autor, voditelj i urednik emisija posvećenih rok kulturi. Dizajner jeplakata, omota za ploče, kasete i CD-ove svih domaćih izdavačkih kuća, kao i dizajner vizuala za mnogobrojne koncerte inostranih bendova u Srbiji. Priredio je petnaest samostalnih izložbi od 1992. godine, a od 1985. je učestvovao na preko 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUPUDS-a, u statusu samostalnog umetnika. U periodu 2012- 2018.  bio je član umetničkog veća udruženja, a 2012-2017. godine Predsednik žirija ULUPUDS-a na Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za strip i ilustraciju. Živi u Beogradu, gde radi kao grafičar, dizajner i ilustrator.

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.