Dani kulturne tradicije u Srbobranu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2019, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dani kulturne tradicije" u Srbobranu

Već gotovo dve decenije u Srbobranu se organizuje manifestacija "Dani kulturne tradicije", koja promoviše kulturnu raznolikost Bačke. Ove jeseni Galeriju Doma kulture u Srbobranu krase delovi narodnih nošnji iz Bačke, popularne 'kuvarice' i slavski peškiri.

Manifestacija "Dani kulturne tradicije" u Srbobranu, svake nedelje u oktobru posetiocima Doma Kulture donela je nešto novo. Tako su srbobranci mogli da dožive atmosferu kafane sa kraja 19. veka, upoznaju deo kulture Slovaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a sinoć je otvorena izložba ručnih radova i tradicionalnih nošnji iz Bačke , uz degustaciju tradicionalnih jela.

"Ovde su izloženi svadbarski peškiri vezeni, svaki je unikatan, drugačiji, zatim smo izvezli kuvarice, izvezli smo nastolnjake i jedna mala šustikla je tu kao primer nečega što još može da se napravi", kaže članica udruženjua "Ruka spasa" iz Srbobrana Radmila Alargić.

Udruženje žena "Ruka spasa" okuplja 25 članica, i iako postoje svega pet godina za njih znaju institucije i društva širom Vojvodine, - jer sve što proizvedu poklanjaju u humanitarne svrhe.

"Ovde u opštini Srbobran za kulturno umetnička društva smo radili komplet nošnje, delove nošnje, od pregača, znači sve što su oni tražili mi smo to uradili i njima poklonili. Haljine, vezli smo haljine, štrikali čarape, što je njima potrebno. Znači da jako puno radimo i mi se trudimo da to sve bude poklonjeno", kaže predsednica udruženja Savka Lazić.

Ženska i muška nošnja iz Bačke i deset vezenih peškira kao poklon će ostati u fundusu organizatora izložbe, - Domu kulture iz Srbobrana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.