Dani indonežanskog filma

Izvor: Akter, 14.Avg.2014, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani indonežanskog filma

Povodom 69 godina nezavisnosti Indonezije u bioskopskoj sali Muzeja istorije Jugoslavije sutra uveče biće otvoreni Dani indonežanskog filma

Organizator manifestacije Ambasada Indonezije u Beogradu saopštila je da će ovom manifestacijom ujedno biti i zatvorena izložba "Travelling Communique" koja je otvorena 10. juna o jednom od najznačajnijih foto arhiva 20. veka, foto-arhivu kabineta predsednika SFRJ - Josipa Broza Tita.

Izložba je nastala kao kolektivni rad >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Armina Linkea (Nemačka/Italija), Dorin Mende (Nemačka) i Milice Tomić (rođene u SFRJ), u saradnji sa kustoskim timom MIJ (Radovan Cukić, Ivan Manojlović, Mirjana Slavković) i kroz diskusije sa brojnim međunarodnim autorima.

Na izložbi je bilo predstavljeno više od pedeset radova četrdeset jednog autora iz trideset dve zemlje, u različitim medijima: video eseji, fotografije, kolaži, fototapeti, filmovi, tekstovi, predavanja, dokumentarna građa.

Izložba je realizovana zahvaljujući digitalizaciji 135 000 fotografija, iz foto-arhive MIJ. Spontano interesovanje umetnika je privukla kolekcija od 1 200 fotografija sa Prve konferencije nesvrstanih koja je održana 1961. godine u Beogradu, u trenutku velike hladnoratovske krize.

Dane indonezanskog filma Ambasada Indonezije organizuje u saradnji sa MIJ i projektnom grupom Travelling Communique.

Sutra uveče na programu manifestacije je film "Maks Havelar" (1976.), režisera Fonsa Rademakersa. Pre početka projekcije urednik filmskog programa Miroljub Stojanović (Filmski centar Srbije) održaće kratko izlaganje na temu "Pozicioniranje indonežanskog film, nekad i sad".

U subotu,16. avgusta je projekcija filma "Novembar 1828" (1979.), režisera Teguha Karija i filma "Dugi marš" (1950.), režisera Usmara Ismaila.

U nedelju, 17. avgusta na programu je dokumentarni film "Indonežanska borba za nezavisnost, 1945-1949." nakon koje je svečano zatvaranje izložbe.

Posetiocima MIJ obratiće se direktorka Muzeja istorije Jugoslavije Neda Knežević, predstavnica međunarodne autorske grupe Milica Tomić i ambasador Indonezije u Beogradu Semuel Samson.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Dani indonežanskog filma

Izvor: B92, 14.Avg.2014

Povodom 69 godina nezavisnosti Indonezije u bioskopskoj sali Muzeja istorije Jugoslavije sutra uveče biće otvoreni Dani indonežanskog filma...Organizator manifestacije Ambasada Indonezije u Beogradu saopštila je da će ovom manifestacijom ujedno biti i zatvorena izložba "Travelling Communique" koja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.