Dani Raše Popova: Nagrada Ljubivoju Ršumoviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dani Raše Popova": Nagrada Ljubivoju Ršumoviću

U Mokrinu su održani drugi ''Dani Raše Popova'', manifestacija posvećena legendarnom književniku, publicisti, glumcu i dugogodišnjem novinaru. U okviru manifestacije dodeljena je i nagrada za izuzetan dopinos u stvaralaštvu za decu ''Raša Popov'', koja je ove godine pripala Ljubivoju Ršumoviću.

Dani Raše Popova u Mokrinu imaju posebnu svečanost. To je dan kada se na sever Banata okupe najpoznatiji književnici, glumci, deca pa se svi zajedno prisete svega onoga što ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podseća na čuvenog mokrinskog pesnika, glumca i novinara.

Sećanje na sve ono što je Raša uradio tokom svog dugog stvaralačkog opusa ponovo je oživelo stare uspomene, što i jeste bila njegova želja još za života.

Marija Topolac, unuka Raše Popova kaže:

''Jako bi se radovao jer je bio najbolji deda na svetu. Želeo je da kada umre da se otvori muzej Raše Popova i Dani Raše Popova. Mi smo mu to ispunili tako da bi se on sada sigurno obradovao''.

Ovogodišnji dobitnik nagrade ''Raša Popov'' za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za decu je Ljubivoje Ršumović, inače višedecenijski saradnik Raše Popova u mnogim emisijama.

''On je zaista bio čarobnjak ne samo srpskog jezika nego uopšte i jedne vrste pojavnosti u javnosti, bio je zaista jedinstven'', kaže Ljubivoje Ršumović, dobitnik nagrade ''Raša Popov''.

Svako sećanje na Rašu od velike je važnosti za decu, ali i starije. Predstavljanje stvaralaštva za decu na dan kada se Raša rodio jeste lepa tradicija koja ne sme da iščezne.

Tode Nikoletić, pisac kaže:

''Čovek se dva puta rađa. Biološki od oca i majke, a drugi put u duhovnom smislu. Evo mi smo na ovom velikom, da kažem, rođendanu i svi ćemo dati najviše od sebe da na određeni način pokažemo ovom svetu da je duhovna nit neuništiva''.

U okviru manifestacije, uručena su i priznanja najboljima na literarnom konkursu ''Rašin šešir'', a prisutni su imali priliku da se druže sa pesnicima i glumcima i pogledaju izložbu Jugoslava Vlahovića. Organizator manifestacije je Mesna zajednica Mokrin, a pokrovitelji su Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Grad Kikinda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.