Dan Srpske akademije nauka i umetnosti

Izvor: Blic, 20.Nov.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Srpske akademije nauka i umetnosti

Na svečanosti povodom obeležavanja Dana Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik SANU Nikola Hajdin pozvao je državu da ulaže više novca u razvoj nauke i tehnologije kako bi Srbija mogla da odgovori izazovima predstojećih teških vremena.

„Ako to ne uradimo, doći će do većeg zaostajanja u nauci tehnlogiji, a shodno tome i u ekonomiji, ukupnom razvoju i standardu građana", rekao je Hajdin istakavši savetodavnu ulogu akademija nauka, rekavši da političari >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << donose odluke, nekada „sa elementima nesigurnosti u pogledu posledica", a da bi naučnici mogli da daju savete koji bi smanjili ili otklonili nesigurnost.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da je SANU „kolevka ličnog i kolektivnog identiteta" kojem daje lik i smisao i koja ga, na kraju, potvrđuje.

Državni sekretar Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Miloš Nedeljković zauzeo se za donošenje strategije u oblasti nauke i tehnološkog razvoja i što brže usvajanje Zakona o SANU, za koje Ministarstvo očekuje pomoć Akademije.

Svečanosti su prisustvovali i ministar vera Bogoljub Šijaković, predsednik Skupštine Beograda Branislav Belić, savetnik ministra prosvete Dragutin Brčin, episkop hvostanski Atanasije Rakita, predsednik Krunskog saveta Dragomir Acović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.