Dampir vampir

Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dampir vampir

Tematski, strip je namenjen ljubiteljima horora, možda nešto mlađim od onih koji čitaju „Dilana Doga”

SVET STRIPA

Šta je zajedničko vampirima, Nikoli Tesli i ratovima? To su neke od prvih asocijacija na Srbiju kada odete u inostranstvo i većina vaših sagovornika će vas pitati nešto u vezi sa tim. Strip „Dampir”, iako to nije bila osnovna namera autora, može da se posmatra i kao pomalo uvrnuti vid promovisanja Srbije i njene tradicije. Ali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pođimo redom.

Kao što svetski lingvisti kažu, a rečnici potvrđuju, reč „vampir” je srpskog porekla, a svi znamo šta označava. Glavni junak stripa Harlan Draka je dampir, odnosno potomak vampira i žene, a autori tvrde da to mitološko biće postoji u slovenskim narodnim predanjima.

Dampir ima odlike i ljudske i vampirske rase, a njegova krv predstavlja otrov za vampire. Harlan je surov i nemilosrdan, ali u isto vreme idealista i pomalo romantik. Na sebe je preuzeo teško breme oslobađanja sveta od vampirske pošasti. Rođen je posle Drugog svetskog rata ali, iako se radnja dešava u današnje vreme, na njemu nema tragova starenja.

Pomoćnici Harlana Drake u njegovom krstaškom pohodu su bivši pripadnik paravojnih formacija iz rata u Bosni – Kurjak i vampirica Tesla. Prvih nekoliko epizoda se i dešavaju u Bosni, a među negativcima se pojavljuje dosta srpskih vojnika, pa čak i Ratko Mladić – likom i delom (naravno, ne i imenom). To su, ujedno, i najslabije epizode u celom serijalu tako da, kada se izađe iz okvira Bosne, priča dobija nove dimenzije i novi kvalitet.

Pozitivno je, ipak, da su glavni junaci sa naših prostora i da će to uvek biti informacija koju će čitaoci širom sveta dobiti kada se budu interesovali za poreklo i pozadinu likova iz ovog stripa. Tematski, strip je namenjen ljubiteljima horora, možda nešto mlađim od onih koji čitaju „Dilana Doga”. Scenariji se kreću u okvirima standarda za ovaj žanr, bez nekih velikih odstupanja u pozitivnom ili negativnom smislu. Iako se od ove vrste stripa očekuju eksplicitne scene nasilja, seksa i problematičan jezik, možemo da kažemo da je sve to prilično ublaženo i prilagođeno široj publici, posebno onoj koja je već naviknuta na Dilana Doga i slične junake.

„Dampir” je prosečan i u vizuelnom izrazu, a glavni junaci su „pozajmili” lica nekih poznatih ličnosti. Harlan Draka, alijas Dampir, izgleda kao britanski glumac Ralf Fajns, Tesla ima lik mlade Eni Lenoks, dok Kurjak podseća na nekog akcionog junaka iz holivudske „B” produkcije. Autori „Dampira” su Mauro Boseli i Mauricijo Kolombo, obojica provereni scenaristi iz kuće „Boneli”. U novi strip su ugradili iskustva iz kreiranja drugih legendarnih junaka kao što su Zagor, Dilan Dog, Teks i Nik Rajder.

Kao crtači „Dampira” smenjuju se mnoga poznata i manje poznata imena iz produkcije „Boneli”. Izdavač srpskog izdanja je „Beoštampa-Grafart”.

Danko Ješić

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.