Dame i gospodo, Srbija u Rimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Dec.2011, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dame i gospodo, Srbija" u Rimu

RIM -

Otvaranjem izložbe pet umetnika iz Srbije, Ljiljane Petrović Vavali, Ane Kapor, Vladimira Pajevića, Srđe Mirkovića i Marte Jovanović, u Muzeju rimske civilizacije, počeo je mesec srpske kulture u Rimu, pod nazivom "Dame i gospodo, Srbija".

Rimska publika imaće priliku do 27. januara da se upozna sa književnošću, slikarstvom i muzikom Srbije, a inicijator ove manifestacije je Ambasada Srbije u Rimu.

Ambasadorka Srbije Ana Hrustanović istakla je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ovo izuzetna prilika da Srbija predstavi svoju kulturu u Italiji, u godini u kojoj se slavi 150 godina od ujedinjenja i 130 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom.

Velika nam je čast da otvorimo manifestaciju srpske kulture sa četiri izložbe pet srpskih umetnika koji žive i rade u Rimu, rekla je Hrustanović.

Direktorka Muzeja rimske civilizacije Lukrecija Lugano istakla je da ova izložba predstavlja početak dijaloga kulture između dva naroda koji su istorijski učestvovala u izgradnji evropskih ideja.

Slikarka Ana Kapor rekla je da na ovoj izložbi, zajedno sa suprugom Vladimirom Pajevićem, predstavlja Srbiju, ali da paralelno na završnoj izložbi venecijanskog bijenala predstavlja kulturu Italije.

"To je neka vrste ravnoteže, jer se u isto vreme smatram srpskom slikarkom, ali i delom italijanske kulture", rekla je ona.

Tokom meseca Srbije u Rimu biće predstavljena i dela Ljiljane Habjanović-Đurović i Dušana Kovačevića, koja su prevedena na italijanski jezik.

Manifestacija će biti zatvorena na Svetog Savu, 27. januara, koncertom grupe VED iz Vranja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.